Het trekker rijbewijs

Lees op deze pagina alles over het trekker rijbewijs

In Nederland gebruiken we wel eens de namen trekker en tractor door elkaar. Gelukkig wordt hier hetzelfde mee bedoeld. Wij houden op deze site de benaming ‘trekker’ aan. De officiële naam van het trekkerrijbewijs is het ‘T-Rijbewijs’. Trekkerrijbewijs is een veelgebruikte benaming voor het T-rijbewijs, vandaar dat wij de naam ‘trekkerrijbewijs’ op deze site aanhouden. Dus trekkerrijbewijs, tractorrijbewijs, t-rijbewijs, het gaat allemaal om hetzelfde rijbewijs. En als je met een trekker op de openbare weg wilt rijden, heb je dit rijbewijs nodig. In dit artikel lees je er alles over.

Waarom is er een trekkerrijbewijs?

Vroeger was er geen trekkerrijbewijs en kon dus iedereen met een trekker de openbare weg op rijden. Uit onderzoek bleek dat bestuurders van trekkers relatief veel ongelukken veroorzaakten. En omdat de regering juist het aantal ongelukken wil verminderen, was het een logische stap om ervoor te zorgen dat trekkerbestuurders zich beter bewust werden van de verkeersregels en van de mogelijke gevaren op de weg. Daarom is er een trekkerrijbewijs (T-Rijbewijs) ingevoerd. En dit heeft geholpen! Het aantal ongelukken neemt sinds de invoering van het trekkerrijbewijs af.

Wat mag je met een trekker zonder rijbewijs?

Je mag ook zonder trekkerrijbewijs op een trekker rijden. Maar je mag dan alleen niet de openbare weg op. Dus als je alleen op eigen erf met een trekker aan de slag hoeft, dan heb je daar geen trekkerrijbewijs voor nodig. Toch kan het halen van je trekkerrijbewijs ook in die gevallen interessant zijn. Onder andere omdat je veel leert over het voertuig en alles wat daarbij komt kijken. Je steekt er vast wat van op. En al je het trekkerrijbewijs eenmaal hebt, kun je als je wil toch de weg op. Altijd handig!

Hoe oud moet je zijn om een trekkerrijbewijs te halen?

Om je theorie voor het trekker rijbewijs te halen moet je minimaal 15,5 jaar oud te zijn. En om ook het praktijk gedeelte te halen moet je minimaal 16 jaar oud zijn. Vergeleken met het auto rijbewijs kun je dus vrij vroeg beginnen met het halen van dit rijbewijs.

En wat als je al een rijbewijs in de categorie B hebt?

In sommige gevallen hoef je niet speciaal voor de trekker een rijbewijs te halen. Bijvoorbeeld als je op 1 juli 2015 al een rijbewijs B (auto) in het bezit had. Je krijgt dan bij de eerstvolgende vernieuwing van het rijbewijs het ‘T-Rijbewijs’ (trekker) bijgeschreven bij het huidige rijbewijs. Het is dan wel verplicht dat je jouw rijbewijs voor 1 juli 2025 verlengd.

Moet ik verplicht theorielessen volgen?

Nee, het is niet nodig om verplicht theorielessen te volgen. Je kunt je prima zelfstandig voorbereiden op dit theorie-examen. Bijvoorbeeld met het oefenen met een trekker theoriepakket op deze site. Op het uiteindelijke theorie-examen zal uiteindelijk blijken of jij je goed genoeg hebt voorbereid.

Wat wordt er getoetst op het trekker theorie-examen?

Om te slagen voor je trekker theorie-examen, moet je uiteraard verstand hebben van de belangrijkste verkeersregels. Ook moet je laten zien dat je verkeersinzicht op goed niveau zit. Die twee zaken zijn ook belangrijk voor de meeste andere rijbewijzen, zoals het auto rijbewijs. Voor het trekker rijbewijs moet je echter ook kennis hebben over LBT en MMBS. LBT staat voor ‘landbouw- of bosbouwtrekker’ en MMBS staat voor ‘motorrijtuig met beperkte snelheid’. Alles wat je moet weten om te slagen hebben wij opgenomen in onze Trekker theoriepakketten.

Hoe kan ik mij het beste voorbereiden?

Op deze site kun je heel goed oefenen voor het trekker theorie-examen. Onze klanten slagen vooral door het leren met onze online theoriecursus gecombineerd met een online examentrainingspakket. Met de online theoriecursus kun je snel de theorieregels leren en met de examens kun je goed testen of je de theoriestof goed genoeg onder de knie hebt. Meer informatie over onze trekker leerproducten vind je hier.

Scroll naar boven