Trekker Rijbewijs

Alles wat je moet weten over het T-rijbewijs (trekkerrijbewijs)

In Nederland worden de termen ‘trekker’ en ‘tractor’ vaak door elkaar gebruikt. Beide termen betekenen hetzelfde. Op deze website kiezen we voor de term ‘trekker’. Het officiële rijbewijs hiervoor staat bekend als het ‘T-Rijbewijs’. Als je met een trekker op de openbare weg wilt rijden, heb je dit rijbewijs nodig. Hieronder lees je alles wat je moet weten.

Waarom het T-rijbewijs?

In het verleden was er geen specifiek rijbewijs voor trekkers. Uit onderzoek kwam echter naar voren dat trekkerbestuurders relatief veel ongevallen veroorzaakten. Om het aantal ongelukken te verminderen en bestuurders beter op te leiden, werd het T-rijbewijs geïntroduceerd. Sindsdien is het aantal ongelukken gedaald.

Rijden zonder T-rijbewijs: Wat is toegestaan?

Zonder T-rijbewijs mag je wel een trekker besturen, maar alleen buiten de openbare weg, zoals op je eigen terrein. Desondanks kan het behalen van je T-rijbewijs voordelen bieden, zoals uitgebreide kennis van het voertuig en de mogelijkheid om op openbare wegen te rijden wanneer dat nodig is.

Leeftijdseisen voor het T-rijbewijs

Je kunt vanaf 15,5 jaar beginnen met je theorie voor het T-rijbewijs. Voor het praktijkgedeelte moet je minimaal 16 jaar oud zijn.

Reeds in het bezit van een B-rijbewijs?

Als je vóór 1 juli 2015 al een rijbewijs B had, krijg je het T-rijbewijs automatisch bijgeschreven bij de eerstvolgende vernieuwing. Zorg wel dat je jouw rijbewijs vóór 1 juli 2025 vernieuwt.

Theorielessen: Verplicht of niet?

Het volgen van theorielessen is niet verplicht. Je kunt je zelfstandig voorbereiden, bijvoorbeeld met het trekker theoriepakket op deze website. Jouw voorbereiding wordt getoetst tijdens het theorie-examen.

Inhoud van het theorie-examen voor het T-rijbewijs

Naast de basisverkeersregels en -inzicht, wordt je kennis over LBT (‘landbouw- of bosbouwtrekker’) en MMBS (‘motorrijtuig met beperkte snelheid’) getoetst. Alles wat je moet weten, is opgenomen in onze trekker theoriepakketten.

Wil je je theorie oefenen voor dit rijbewijs?

Ben je klaar om te starten met je voorbereiding op het trekker theorie-examen? Bij ons kun je gratis aan de slag. Maak gebruik van zowel een kosteloos proefexamen als een deel van onze e-learning. Begin direct door op de onderstaande knop te klikken.

Gratis trekker theorie oefenen

Kosten T-rijbewijs (trekker rijbewijs)

 • Rijlessen: De kosten variëren per rijschool. Informeer bij de rijschool naar:
  • De duur en kosten van een les
  • De geschatte totale kosten van de rijopleiding
  • De kosten voor het rijexamen en of er een les is inbegrepen vlak vóór het examen
 • Theorie-examen:
  • Standaardtarief: €48,55. Bij aanvraag via de rijschool kunnen extra kosten ontstaan
  • Theorie-examen met extra tijd: €60,90 (standaard €48,55 + toeslag €12,35)
  • Individueel begeleid examen: €106,55. Bij taalbarrières is het mogelijk om een tolk in te zetten, deze kosten zijn voor eigen rekening
 • Gezondheidsverklaring: €41,00. Bij aankoop van een papieren versie bij de gemeente kunnen extra kosten ontstaan
 • Praktijkexamen: €285,10 in 2023. Dit is exclusief kosten van de rijschool voor administratie, voertuiggebruik, begeleiding en eventuele rijles vlak voor het examen
 • Faalangstexamen: €295,80 in 2023. Dit is exclusief bijkomende kosten van de rijschool
 • Rijbewijs bij de gemeente: Gemiddeld €44,65 in 2023. Een spoedaanvraag kost ongeveer €34,10 extra

Notitie:
De genoemde kosten zijn slechts indicaties. Deze kunnen variëren afhankelijk van rijschool en gemeente. Vergelijk prijzen en informeer vooraf naar eventuele bijkomende kosten.

Voorbereiding op het T-rijbewijs

Bereid je optimaal voor met onze online theoriecursus en examentraining. Ontdek hier meer over onze leermiddelen voor het T-rijbewijs.

Start vandaag nog met je voorbereiding!

Ben je klaar om te beginnen? Met de juiste voorbereiding ben je snel op weg naar je T-rijbewijs. Start vandaag nog en verhoog je slagingskans.

BEGIN VANDAAG NOG

Starten met theorie oefenen is heel simpel

Kies jouw categorie hieronder:

7,8

Wegrijden.nl wordt door klanten beoordeeld met
een 7,8 uit 2.280 beoordelingen!

Sluit scherm

DIRECT DOOR MET OEFENEN

Goed bezig!

Heel goed dat je aan het oefenen bent met onze gratis e-learning. Hopelijk ben je tevreden met de manier waarop je bij ons kunt oefenen voor je theorie.

Ben je er klaar voor om echt aan de slag te gaan met je theorie? Koop dan een theoriepakket op deze pagina en start direct!

Door met oefenen

Sluit scherm

DIRECT DOOR MET OEFENEN

Gratis theorie-examen gemaakt

Gefeliciteerd met het afronden van je gratis theorie-examen!

Of je nu geslaagd bent of niet, elke keer dat je oefent, leer je meer. Op deze pagina vind je examenpakketten waarmee je je nog beter kunt voorbereiden op je theorie-examen. Start direct en verhoog je kans om te slagen!

Door met oefenen