Het bromfiets en scooter rijbewijs

Alles over het bromfiets en scooter rijbewijs

Allereerst willen we op deze pagina verklaren waarom we het hebben over het ‘bromfiets en scooter’ rijbewijs. Want is het niet gewoon het ‘bromfiets rijbewijs’? Ja, dat klopt. Volgens het CBR gaat het hier om het Bromfiets rijbewijs, oftewel het ‘Rijbewijs AM’. Maar omdat zo veel mensen dit type rijbewijs gebruiken om op een scooter te kunnen rijden, wordt het in de volksmond ook wel het ‘scooter rijbewijs’ genoemd. Vandaar dus!

Op deze pagina vind je alle informatie over dit bromfiets/scooter rijbewijs. Je leest bijvoorbeeld wat je moet doen om dit rijbewijs te kunnen bemachtigen.

Uit welke onderdelen bestaat het bromfiets/scooter rijbewijs?

Om dit type rijbewijs te halen, moet je zowel een theorie- als een praktijkexamen met succes afleggen. Voor beide onderdelen kun je je eenvoudig voorbereiden. Hieronder lees je per onderdeel wat je ervan kunt verwachten.

Theorie-examen bromfiets/scooter

Bij het theorie-examen gaat het CBR controleren hoe het staat met jouw verkeersinzicht en verkeerskennis. Dat doen ze aan de hand van 50 examenvragen. En helaas voor jou, is dit helemaal geen makkelijk examen om voor te slagen! Het slagingspercentage ligt behoorlijk laag dus heel veel mensen zakken voor het examen. Een goede voorbereiding is dus van groot belang!

Het examen bestaat dus uit 50 vragen. Het gaat hier om verschillende vraagtypen, zoals ‘sleepvragen’ (goede antwoord naar goede plek slepen), ‘invulvragen’ (goede antwoord invullen in leeg veld), ‘meerkeuzevraag’ (goede antwoord kiezen uit verschillende antwoordmogelijkheden, en zo heb je wel meer verschillende vraagsoorten. Dat je om moet kunnen gaan met verschillende vraagtypen, maakt het maken van het examen ook niet makkelijker. Maak op deze website eens een gratis examen om te controleren of je nu zou slagen voor het examen. Klik hier: gratis bromfiets/scooter examen maken.

Praktijkexamen bromfiets/scooter

Je legt het praktijkexamen bij het CBR af. In totaal duurt dit examen zo’n 45 minuten. Hiervan is het belangrijkste onderdeel de ‘examenroute’. Hierbij ga je samen met een examinator 25 minuten op de openbare weg rijden. Je moet dan laten zien dat je veilig en zelfstandig kunt rijden. Je hoort direct na het praktijkexamen of je geslaagd bent.

Het CBR heeft een mooie video gemaakt waarin ze laten zien hoe het er bij het praktijkexamen aan toe gaat. Hieronder kun je de video bekijken:

Play Video

Kosten bromfiets/scooter rijbewijs

Je hebt bij het halen van dit rijbewijs sowieso te maken met de kosten die je moet maken bij het CBR. Daar kun je helaas niet omheen. Het gaat daarbij om het reserveren van een theorie- en een praktijkexamen. De kosten hiervoor bedragen:

  • Kosten theorie-examen CBR: € 34,50
  • Kosten praktijkexamen CBR: € 116,-

Je ziet dat als je een van deze twee onderdelen niet haalt, de kosten voor het rijbewijs al snel kunnen oplopen. Vooral als je (een paar keer) zakt voor het praktijkexamen, moet je flink in de buidel tasten.

Wat je in ieder geval kunt doen, is zorgen dat je in een keer slaagt voor je theorie-examen. Dat doe je door je voor te bereiden met een goed theorieproduct. Op deze website hebben we een paar van dat soort producten voor je verzameld. Er is een wat kleiner product, voor als je niet veel tijd hebt om al heel veel van de theorie weet. En er zijn wat grotere producten voor je als je de tijd kunt nemen voor je voorbereiding. Klik hier voor de bromfiets/scooter theorie oefenpakketten. Wij helpen je graag aan een geslaagd theorie-examen!

Om snel je praktijkexamen te halen is het belangrijk dat je je goed laat adviseren door een goede rijschool. Sommige rijscholen lijken goedkoop maar omdat ze slechte kwaliteit bieden, kun je achteraf alsnog duurder uit komen. Dus vraag bij vrienden of familie rond of iemand een goede rijschool kent.

Scroll naar boven