Bromfiets en scooter rijbewijs

Alles over het bromfiets en scooter rijbewijs

De term ‘scooterrijbewijs’ wordt vaak gebruikt in de volksmond. Echter, officieel spreekt men van het bromfietsrijbewijs of ‘Rijbewijs AM’. Op deze pagina wordt alle noodzakelijke informatie over dit rijbewijs beschreven, zowel vanuit de volksmond als de officiële terminologie.

Uit welke onderdelen bestaat het bromfiets/scooter rijbewijs?

Het behalen van het Bromfiets rijbewijs vereist het succesvol afronden van zowel een theorie- als een praktijkexamen. Hieronder worden beide onderdelen beschreven.

Theorie-examen bromfiets/scooter

Het CBR test je verkeersinzicht en -kennis via 50 examenvragen. Veel kandidaten vinden dit een uitdagend examen, dus een grondige voorbereiding is essentieel. Verschillende vraagtypen zoals sleepvragen, invulvragen en meerkeuzevragen zijn aanwezig. Probeer een gratis examen op onze website om je voorbereidingsniveau te beoordelen.

Meer informatie over het bromfiets/scooter theorie-examen.

Praktijkexamen bromfiets/scooter

Het praktijkexamen, afgelegd bij het CBR, duurt ongeveer 45 minuten. Het belangrijkste onderdeel is de 25 minuten durende examenroute waarbij je met een examinator op de openbare weg rijdt. Je moet demonstreren dat je veilig en zelfstandig kunt rijden. Het CBR heeft onderstaande video gedeeld om een inzicht te geven in het examenproces:

YouTube video

Aan het einde van de rit hoor je direct of je geslaagd bent. Indien je slaagt, kun je je rijbewijs aanvragen bij de gemeente waar je woont. Mocht je zakken, dan ontvang je feedback over welke vaardigheden je moet verbeteren. Vanaf 10 juli 2023 moet je na het zakken minimaal 2 weken wachten voordat je opnieuw een examen kunt doen. Dit is ingesteld om ervoor te zorgen dat kandidaten zich beter voorbereiden en het slagingspercentage stijgt.

Kosten bromfiets/scooter rijbewijs

Bij het CBR zijn er vaste kosten verbonden aan het reserveren van de examens:

  • Theorie-examen CBR: € 41,00
  • Praktijkexamen bromfiets CBR: € 130,00

Het is raadzaam om je goed voor te bereiden op het theorie-examen om extra kosten te vermijden. Voor de praktijk is het belangrijk om een betrouwbare rijschool te kiezen. Ondanks dat sommige rijscholen goedkoper lijken, kunnen de uiteindelijke kosten hoger uitvallen door de kwaliteit van de lessen.

Bovenstaande kosten zijn exclusief eventuele lesgelden of extra kosten die door rijscholen in rekening kunnen worden gebracht.

Wil je je theorie oefenen voor dit rijbewijs?

Ben je klaar om te starten met je voorbereiding op het bromfiets theorie-examen? Bij ons kun je gratis aan de slag. Maak gebruik van zowel een kosteloos proefexamen als een deel van onze e-learning. Begin direct door op de onderstaande knop te klikken.

Gratis bromfiets/scooter theorie oefenen

Speciale bromfiets/scooter examens

Bij sommige omstandigheden zijn er speciale examens beschikbaar:

  • Theorie-examen met extra tijd: Voor kandidaten die meer tijd nodig hebben, bijvoorbeeld vanwege dyslexie. Kosten: € 53,35.
  • Individueel begeleid examen: Bedoeld voor personen die bijvoorbeeld examenvrees hebben of behoefte aan een tolk. Kosten: € 99,00.
  • Nader onderzoek rijvaardigheid bromfiets: Indien je binnen 5 jaar 4 keer of vaker zakt voor het rijexamen, zal een speciaal examen afgenomen worden. Kosten: € 145,75.

Voorbereiden op je praktijkexamen

Een goede voorbereiding is essentieel voor het praktijkexamen. Volg voldoende rijlessen en luister goed naar het advies van je bromfietsinstructeur. Bij aankomst bij het CBR voor je praktijkexamen, is het belangrijk om naast je identiteitsbewijs ook de officiële uitnodiging voor het rijexamen mee te nemen.

Kiezen van een goede rijschool

Bij het selecteren van een rijschool is het niet alleen de prijs die telt. Stel specifieke vragen over hun slagingspercentages, de kwaliteit van hun instructeurs en verborgen kosten. Dit kan je op de lange termijn zowel tijd als geld besparen.

Wat als je zakt?

Zakken is natuurlijk teleurstellend, maar het is cruciaal om te blijven oefenen en feedback te gebruiken om te verbeteren. Als je examen wordt afgebroken vanwege verkeersgevaarlijk gedrag, moet je minimaal 6 weken wachten voordat je opnieuw kunt afrijden.

Ons advies

Het behalen van je bromfiets- of scooterrijbewijs is een spannende tijd. Of je nu een nieuweling bent of opnieuw examen doet, de juiste voorbereiding en kennis zijn essentieel. Gebruik de beschikbare middelen, zoals oefenexamens, en luister naar advies van professionals om de beste kans van slagen te hebben.

BEGIN VANDAAG NOG

Starten met theorie oefenen is heel simpel

Kies jouw categorie hieronder:

7,8

Wegrijden.nl wordt door klanten beoordeeld met
een 7,8 uit 2.280 beoordelingen!

Sluit scherm

DIRECT DOOR MET OEFENEN

Goed bezig!

Heel goed dat je aan het oefenen bent met onze gratis e-learning. Hopelijk ben je tevreden met de manier waarop je bij ons kunt oefenen voor je theorie.

Ben je er klaar voor om echt aan de slag te gaan met je theorie? Koop dan een theoriepakket op deze pagina en start direct!

Door met oefenen

Sluit scherm

DIRECT DOOR MET OEFENEN

Gratis theorie-examen gemaakt

Gefeliciteerd met het afronden van je gratis theorie-examen!

Of je nu geslaagd bent of niet, elke keer dat je oefent, leer je meer. Op deze pagina vind je examenpakketten waarmee je je nog beter kunt voorbereiden op je theorie-examen. Start direct en verhoog je kans om te slagen!

Door met oefenen