CBR motor theorie examen

Het motor theorie-examen

Droom je ervan om de wind door je haren te voelen terwijl je op je eigen motor over de weg zoeft? Voordat die droom werkelijkheid wordt, is er een belangrijke horde die je moet nemen: het motor theorie-examen. Dit examen is je toegangspoort tot de wereld van het motorrijden en test je kennis van de verkeersregels en -inzichten die essentieel zijn voor veilig rijden. Deze gids biedt je een helder overzicht van wat je kunt verwachten, van de kosten en de inhoud van het examen tot aan praktische tips voor de examendag zelf.

Kosten van het CBR motor theorie-examen

Bij het CBR betaal je voor het motor theorie-examen een bedrag van € 41,00. Heb je extra tijd nodig? Dan komt de prijs op € 53,35. Dit is opgebouwd uit het basisbedrag van € 41,00 en een extra bedrag van € 12,35. Goed om te weten: met een dyslexieverklaring vraag je die € 12,35 binnen 14 dagen terug via Mijn CBR. Een persoonlijk begeleid examen of een examen met tolk komt op € 99,00. Let wel, vraag je per post je examen aan, dan zijn er extra verzendkosten. En als je rijschool boekt, kunnen zij ook kosten rekenen.

Onderdelen van het theorie-examen

Je motor theorie-examen bestaat uit twee kerndelen:

 1. Verkeersregels: Een toets van je kennis over de basis van het verkeer.
 2. Verkeersinzicht: Hier kijkt men of je de regels ook echt snapt en goed toepast in verkeerssituaties.

Hoeveel fouten mag je maken?

Het examen bestaat uit 50 vragen, plus 2 testvragen. Minimaal 41 vragen moet je goed hebben om te slagen.

Over de testvragen: In het theorie-examen zijn twee testvragen opgenomen die niet meetellen voor het eindresultaat. Deze vragen, niet te onderscheiden van reguliere vragen, helpen het CBR te bepalen of nieuwe examenvragen geschikt zijn voor toekomstige examens.

Voorbereiden voor dit examen?

Wil je je voorbereiden op het CBR motor theorie-examen? Bekijk dan eerst onze pagina over gratis motor theorie oefenen. Op die pagina kun je een gratis motor theorie-examen maken die gelijk is aan het officiële CBR motor theorie-examen!

Gratis motor theorie oefenen

Wil je aan de slag met een motor theoriepakket (online theoriecursus en examens), neem dan eens een kijkje op onze pagina met motor theoriepakketten. Klik op de knop hieronder.

Motor theorie oefenen

Voorbereiding op het CBR motor theorie-examen

Het is essentieel om je goed voor te bereiden op het CBR motor theorie-examen. Met de juiste voorbereiding vergroot je jouw kans op slagen en zorg je ervoor dat je met vertrouwen het examen in gaat. Er zijn diverse middelen beschikbaar die je kunnen helpen bij je voorbereiding:

 1. Online motor theorie leren en oefenen: Wil je zowel leren als oefenen voor je motor theorie-examen? Dan is een online motor theoriepakket een uitstekende keuze. Deze pakketten zijn speciaal ontworpen om je op een gestructureerde manier de kennis bij te brengen die je nodig hebt voor het examen, en tegelijkertijd te oefenen met vragen die je kunt verwachten. Voor meer informatie en om zo’n pakket aan te schaffen, bezoek je de pagina Motor theorie oefen.
 2. Motor theorie examen oefenen: Als je specifiek wilt oefenen met examens die lijken op het echte CBR examen, kun je een examenpakket kopen. Hiermee kun je thuis online oefenen met realistische examens. Neem een kijkje op de pagina Motor theorie examen oefenen voor meer details.
 3. Gratis motor theorie oefenen: Voor wie eerst wil kennismaken met het soort vragen dat gesteld kan worden, of gewoon wat extra oefening wil zonder extra kosten, is er een mogelijkheid om gratis te oefenen. Op deze pagina kun je een gratis motor theorie-examen maken en een deel van de online theoriecursus bekijken. Ga naar Gratis motor theorie oefenen om hier gebruik van te maken.

De sleutel tot slagen ligt in een grondige voorbereiding. Door gebruik te maken van de bovenstaande middelen, zorg je ervoor dat je goed voorbereid en vol zelfvertrouwen aan je motor theorie-examen begint.

Wat neem je mee naar het examen?

Zorg voor een geldig ID. Dit moet matchen met de gegevens bij de Basisregistratie Personen (BRP) in je gemeente. Klopt er iets niet? Dan kun je niet deelnemen. Ook je reserveringsnummer, dat je via brief of e-mail kreeg, is belangrijk. In de examenruimte neem je alleen je ID mee.

Procedure in het examencentrum

Bij het examencentrum gaat het als volgt:

 • Meld je aan bij de zuil met je reserveringsnummer.
 • Wacht en volg de scherminstructies.
 • Check in bij de balie ‘Start examen’. Een medewerker checkt je ID en geeft je een tafelnummer.
 • Start het examen en volg de computerinstructies.
 • Direct na je examen hoor je je uitslag.
 • Verlaat de zaal en pak je spullen uit je kluisje.

Duur van het CBR motor theorie-examen

Standaard duurt het examen 30 minuten. Met extra tijd of persoonlijke begeleiding is dit 45 minuten.

De uitslag van je theorie-examen

Ongeveer 15 minuten na afloop krijg je ook een e-mail met je uitslag. Hierin zie je welke onderwerpen je al goed beheerst en waar je nog aan moet werken. Handig voor als je opnieuw moet. Slaag je? Dan is je uitslag 1,5 jaar geldig. Zak je? Dan krijg je tips voor je herkansing in je e-mail.

BEGIN VANDAAG NOG

Starten met theorie oefenen is heel simpel

Kies jouw categorie hieronder:

7,8

Wegrijden.nl wordt door klanten beoordeeld met
een 7,8 uit 2.294 beoordelingen!

Sluit scherm

DIRECT DOOR MET OEFENEN

Goed bezig!

Heel goed dat je aan het oefenen bent met onze gratis e-learning. Hopelijk ben je tevreden met de manier waarop je bij ons kunt oefenen voor je theorie.

Ben je er klaar voor om echt aan de slag te gaan met je theorie? Koop dan een theoriepakket op deze pagina en start direct!

Door met oefenen

Sluit scherm

DIRECT DOOR MET OEFENEN

Gratis theorie-examen gemaakt

Gefeliciteerd met het afronden van je gratis theorie-examen!

Of je nu geslaagd bent of niet, elke keer dat je oefent, leer je meer. Op deze pagina vind je examenpakketten waarmee je je nog beter kunt voorbereiden op je theorie-examen. Start direct en verhoog je kans om te slagen!

Door met oefenen