Camper rijbewijs

Alle informatie over het camper rijbewijs

Dit artikel gaat over het camper rijbewijs. Om in een camper te mogen rijden, heb je een daarvoor geschikt rijbewijs nodig. Welk rijbewijs je precies nodig hebt, hangt erg af van het type camper waar je in wilt rijden. Het hangt er bijvoorbeeld van af hoe zwaar de camper is en hoeveel zitplaatsen de camper heeft. Welk rijbewijs voor jou geschikt is, lees je in dit artikel. Daarnaast hebben we ons best gedaan om een aantal andere belangrijke zaken omtrent het camper rijbewijs voor je te verzamelen zodat je goed op de hoogte bent!

Thuis oefenen met een online camper theoriepakket? Je krijgt direct een toegangscode. Klik op de volgende link: Camper theorie oefenen of probeer onze gratis camper theorie: Gratis camper theorie oefenen

Welk rijbewijs heb ik nodig om in een camper te kunnen rijden?

Zoals in de inleiding al beschreven, hangt dit van een aantal zaken af. Als je mazzel hebt, heb je slechts je auto rijbewijs (rijbewijs b) nodig. En anders moet je daar bovenop nog een extra rijbewijs halen. De verschillende opties zijn: rijbewijs B, C1, C, D1 en D. In de tabel hieronder kun je aflezen welk rijbewijs jij nodig hebt.

Type rijbewijs Maximaal gewicht Maximaal aantal zitplaatsen
Rijbewijs BMaximaal 3.500 kilogram8
Rijbewijs C1Tussen 3.500 en 7.500 kilogram8
Rijbewijs CMeer dan 7.500 kilogram8
Rijbewijs D1*Niet van toepassing9 tot 16
Rijbewijs DNiet van toepassingMeer dan 16

* De uitzondering op deze regel: Als de camper langer is dan 8 meter, heb je rijbewijs D nodig. Ook als de camper zoals in de tabel staat aangegeven tussen de 9 en 16 zitplaatsen heeft.

Naast de rijbewijzen in bovenstaande tabel zijn er nog twee andere opties: C1E en CE. En dat heeft er vooral mee te maken of je een aanhangwagen achter je camper wilt hangen die zwaarder is dan 750 kilogram. Zie in onderstaande tabel de verschillen.

Categorie Wat is de maximum massa van het voertuig: Wil je met een aanhangwagen van meer dan 750 kg rijden? Is de combinatie meer dan 12.000 kg?
C1E3.500 tot 7.500 kilogramJaNee
CE3.500 tot 7.500 kilogramJaJa
CE> 7.500 kilogramJaN.v.t.

Er is dus niet een type ‘camper rijbewijs’, al was dat wel makkelijk geweest. Let bij het kopen van een camper dus goed op de eigenschappen van de camper of vraag ernaar bij de verkoper. En als je al een camper hebt, neem dan even de tijd om te achterhalen welk type rijbewijs je nodig hebt om erin te kunnen rijden.

Waarom kom ik zo vaak het woord ‘vrachtauto’ tegen als ik gewoon mijn camper rijbewijs wil halen?

Dat komt omdat er geen ‘camper rijbewijs’ bestaat. Je haalt altijd een bepaald type vrachtauto of bus rijbewijs om in een camper te mogen rijden. Zoals in de tabel hierboven ook staat beschreven, is het van een aantal factoren afhankelijk welk type rijbewijs je nodig hebt. Maar je haalt dus altijd of een ‘vrachtauto rijbewijs’ (C rijbewijs) of een ‘bus rijbewijs’ (D rijbewijs) om in een camper de weg op te mogen.

Wat kun je qua theorie verwachten bij het halen van je camper rijbewijs?

In onderstaande tabel staat beschreven welke theorie-examens je moet halen als je een bepaald type rijbewijs wilt halen. Op Wegrijden.nl proberen we je uiteraard te helpen bij de voorbereiding van dit theorie-examen, ook als je je voorbereid op het rijden in een camper.

Type rijbewijs Theorie #1 Theorie #2
Rijbewijs BAuto theorie-examen-
Rijbewijs C1Examen Vrachtauto rijbewijs – theorie deel 1, Verkeer en Techniek light (RV1 light)Examen Vrachtauto rijbewijs – theorie deel 2, administratie (R2C) Examen Vrachtauto
Rijbewijs CExamen Vrachtauto rijbewijs – theorie deel 1, Verkeer en Techniek (RV1)Examen Vrachtauto rijbewijs – theorie deel 2, administratie (R2C)
Rijbewijs D1Examen Bus rijbewijs – theorie deel 1, Verkeer en Techniek light (RV1light)Examen Bus rijbewijs – theorie deel 2, administratie (R2D)
Rijbewijs DExamen Bus rijbewijs – theorie deel 1, Verkeer en Techniek (RV1)Examen Bus rijbewijs – theorie deel 2, administratie (R2D)

Qua theorie moet je je dus gaan verdiepen in RV1 (volledig of light) en, afhankelijk van welk rijbewijs voor jou geschikt is, in de R2C (vrachtauto) of de R2D (bus). Op Wegrijden hebben wij de online voorbereidingspakketten makkelijk voor je gemaakt. De theorieproducten bevatten namelijk digitale boeken die je voor verschillende rijbewijzen kunt gebruiken. Voorbeeld: voor Rijbewijs C1 moet je ‘RV1 light’ lezen en voor rijbewijs C moet je ‘RV1’ lezen. Als je in ons RV1 boek leest, zie je welke onderdelen je kunt overslaan als je ‘RV1 light’ moet lezen. Op die manier koop je bij ons dus bijna nooit het verkeerde theorieproduct. En mocht dat wel gebeuren, dan lossen we dat snel genoeg voor je op!

Camperrijbewijs beroepsmatig of privé

Dan is er ook nog de optie om ‘code 95’ aan het rijbewijs toe te voegen. Dat doe je alleen als je je rijbewijs beroepsmatig wilt gebruiken. Als je je rijbewijs voor privédoeleinden gebruikt, hoef je je daar dus niet druk om te maken. Als je bijvoorbeeld alleen je camper rijbewijs nodig hebt om met de camper op vakantie te gaan, heb je geen code 95 nodig.

Scroll naar boven