CBR bromfiets theorie examen

Alles wat je moet weten over het CBR bromfiets theorie-examen

Van de specifieke onderwerpen die aan bod komen tot de exacte procedure op de examendag: deze gids biedt een uitgebreid overzicht van het CBR bromfiets theorie-examen

Wat is het CBR bromfiets theorie-examen?

Hoewel het CBR het officieel het ‘bromfiets theorie-examen’ noemt, hoor je vaak de termen ‘scooter theorie’ of ‘scooter examen’. Dit komt omdat veel mensen dit examen afleggen om op een scooter te rijden. Tijdens dit examen worden je kennis en inzicht in de verkeersregels getoetst, zodat je veilig kunt deelnemen aan het verkeer.

Wat neem je mee naar je CBR bromfiets theorie-examen?

Voor het bromfiets theorie-examen moet je een geldig identiteitsbewijs meenemen. De gegevens op je identiteitsbewijs moeten overeenkomen met die in de Basisregistratie Personen (BRP) van je gemeente. Als dit niet het geval is, kun je geen examen doen. Naast je identiteitsbewijs is ook je reserveringsnummer essentieel. Dit nummer vind je terug in de door jou ontvangen brief of e-mail. In de examenzaal mag je alleen je identiteitsbewijs meenemen.

Soorten vragen tijdens het examen

Het CBR bromfiets theorie-examen omvat vragen over verkeersregels en verkeersinzicht. Deze vragen beantwoord je op een computer. Het examen kan verschillende soorten vragen bevatten zoals:

 • sleepvraag
 • single-sleepvraag
 • invulvraag
 • hotspotvraag
 • ja/nee-vraag
 • meerkeuzevraag

Om een beter idee te krijgen van hoe deze vragen eruitzien, kun je een gratis bromfiets/scooter theorie-examen maken op deze website.

Onderwerpen in het bromfiets theorie-examen

Het CBR bromfiets theorie-examen is ontworpen om je kennis en begrip van verschillende verkeersgerelateerde onderwerpen te testen. Het examen behandelt acht cruciale thema’s:

 1. Gebruik van de weg: Dit omvat de plaats op de weg, voorsorteren, inhalen, de maximumsnelheid en regels omtrent stilstaan en parkeren.
 2. Voorrang en voor laten gaan: Je leert over het verlenen van voorrang op kruispunten, wie je voor moet laten gaan bij het afslaan en de regels voor voetgangers.
 3. Bijzondere wegen, weggedeelten, weggebruikers en manoeuvres: Dit omvat thema’s als rijden op een rotonde en wat toegestaan en verboden is bij speciale situaties zoals een militaire colonne of tijdens een bijzondere manoeuvre.
 4. Veilig rijden met het voertuig en reageren in noodsituaties: Hieronder valt het correcte gebruik van verlichting, signalen, zithouding, helmen en hoe te reageren in noodgevallen, bijvoorbeeld bij pech of een ongeval.
 5. Verkeerstekens en aanwijzingen: Dit omvat kennis van verkeersborden, verkeerslichten, markeringen op de weg en aanwijzingen van autoriteiten zoals politieagenten.
 6. Verantwoorde verkeersdeelname en milieubewust rijden: Hierbij leer je welke kennis en vaardigheden essentieel zijn voor veilig verkeersgedrag en brandstofbesparend rijden. Ook de bijbehorende risico’s worden behandeld.
 7. Wetgeving: Dit omvat algemene voorschriften uit de verkeerswetgeving en documentatie gerelateerd aan voertuiggebruik.
 8. Voertuigkennis: Je leert over de eisen die gesteld worden aan het voertuig, zoals lading, verlichting en kennis van dashboardsymbolen en het juiste gebruik van spiegels.

De duur en inhoud van het examen

Het standaard bromfiets theorie-examen duurt 30 minuten. Als je kiest voor het examen met extra tijd of een individueel begeleid examen, heb je 45 minuten de tijd. Het examen bestaat uit 50 vragen en 2 testvragen. Om te slagen, moet je minstens 43 van deze vragen goed beantwoorden.

Voorbereiden voor dit examen?

Wil je je voorbereiden op het CBR bromfiets/scooter theorie-examen? Bekijk dan eerst onze pagina over gratis scooter theorie oefenen. Op die pagina kun je een gratis bromfiets/scooter theorie-examen maken die gelijk is aan het officiële CBR theorie-examen!

Gratis scooter theorie oefenen

Wil je aan de slag met een theoriepakket (online theoriecursus en examens)? Neem dan eens een kijkje op onze pagina met bromfiets/scooter theoriepakketten. Klik op de knop hieronder.

Scooter theorie oefenen

Hoe je je kunt voorbereiden op het CBR bromfiets theorie-examen

Een gedegen voorbereiding is de sleutel tot succes bij het CBR bromfiets theorie-examen. Om je optimaal voor te bereiden, bieden we verschillende hulpmiddelen aan. Allereerst kun je op onze pagina ‘Scooter theorie oefenen’ terecht voor uitgebreide theoriepakketten. Deze pakketten geven je niet alleen toegang tot een online theoriecursus maar bieden je ook de mogelijkheid om grondig te trainen met examentrainingen.

Als je specifiek wilt focussen op het simuleren van het echte examen, bieden we op de pagina ‘Scooter theorie examen oefenen’ tientallen realistische oefenexamens aan. We begrijpen dat je wellicht eerst wilt proeven aan de kwaliteit van onze materialen. Daarom kun je op de pagina ‘Gratis scooter theorie oefenen’ zowel een gratis oefenexamen maken als een deel van de online theoriecursus proberen. Door te combineren, te herhalen en te oefenen met deze middelen, vergroot je je kansen om in één keer te slagen voor je bromfiets theorie-examen aanzienlijk!

Procedure op de examendag

Het is belangrijk om minstens een kwartier voor aanvang van je examen aanwezig te zijn op het examencentrum. Tijdens je bezoek volg je de volgende stappen:

 1. Aanmelden bij de aanmeldzuil: Voer je reserveringsnummer in en controleer je gegevens.
 2. Wachten: In de wachtruimte volg je de aanwijzingen op de beeldschermen. Zorg dat je jouw spullen in een kluisje legt, met uitzondering van je identiteitsbewijs.
 3. Inchecken: Bij de balie ‘Start examen’ controleert een medewerker je identiteitsbewijs en ontvang je een tafelnummer. Oordopjes zijn beschikbaar als je last hebt van geluid.
 4. Examen: Neem plaats aan de toegewezen tafel, leg je identiteitsbewijs op tafel en start het examen.
 5. Uitslag: Direct na het examen krijg je de uitslag.
 6. Vertrek: Haal je spullen uit het kluisje en verlaat het examencentrum.

Na het CBR bromfiets theorie-examen

De uitslag van je examen ontvang je niet alleen direct na afloop, maar ook binnen circa 15 minuten via e-mail. Op het uitslagformulier dat je per e-mail ontvangt, kun je zien welke examenonderwerpen je goed en minder goed kent. Dit is vooral handig als voorbereiding op een eventueel herexamen.

Mocht je geslaagd zijn, dan blijft je uitslag 1,5 jaar geldig. Ben je gezakt? In de e-mail ontvang je tips over welke onderwerpen extra aandacht vereisen voor je volgende poging.

Conclusie

Het CBR bromfiets theorie-examen is een belangrijke stap om veilig en met vertrouwen op een bromfiets of scooter te stappen. Een goede voorbereiding, zowel op de inhoud als op de procedure van de examendag, is essentieel.

BEGIN VANDAAG NOG

Starten met theorie oefenen is heel simpel

Kies jouw categorie hieronder:

7,8

Wegrijden.nl wordt door klanten beoordeeld met
een 7,8 uit 2.280 beoordelingen!

Sluit scherm

DIRECT DOOR MET OEFENEN

Goed bezig!

Heel goed dat je aan het oefenen bent met onze gratis e-learning. Hopelijk ben je tevreden met de manier waarop je bij ons kunt oefenen voor je theorie.

Ben je er klaar voor om echt aan de slag te gaan met je theorie? Koop dan een theoriepakket op deze pagina en start direct!

Door met oefenen

Sluit scherm

DIRECT DOOR MET OEFENEN

Gratis theorie-examen gemaakt

Gefeliciteerd met het afronden van je gratis theorie-examen!

Of je nu geslaagd bent of niet, elke keer dat je oefent, leer je meer. Op deze pagina vind je examenpakketten waarmee je je nog beter kunt voorbereiden op je theorie-examen. Start direct en verhoog je kans om te slagen!

Door met oefenen