CBR Slagingspercentage

Een overzicht van de nieuwste CBR slagingspercentages

Hoeveel mensen slagen er voor het theorie-examen? Daarover gaan we het hebben in dit artikel. We gebruiken hiervoor de cijfers die door het CBR zelf gepubliceerd worden. En we maken daarmee een overzicht van:

 • Het totale aantal afgenomen theorie-examens per categorie
 • Het slagingspercentage per categorie

De cijfers worden elk jaar door het CBR gecommuniceerd via het jaarverslag. Door de cijfers over verschillende jaren met elkaar te vergelijken, kun je vrij eenvoudig zien hoe veel mensen er per jaar gemiddeld slagen voor hun theorie-examen. Ook kun je zien hoeveel examens er per jaar per categorie worden afgenomen.

Die cijfers zijn ook interessant omdat het veel zegt over de populariteit van een categorie. Zie je dat het ‘aantal examens’ van de categorie ‘bromfiets’ bijvoorbeeld stelselmatig zakt? Dan kun je aannemen dat mensen die voorheen hun bromfiets rijbewijs zouden halen nu nog even wachten en direct opgaan voor hun auto rijbewijs.

De nieuwste slagingspercentages van de CBR theorie-examens

Op onderstaande grafiek is het slagingspercentage te zien. In deze grafiek kun je het slagingspercentage vergelijken per…

 • Categorie: auto, motor en bromfiets
 • Jaar: 2001 tot en met 2018

Gewogen gemiddelde
In bovenstaande grafiek is vooral het ‘gewogen gemiddelde’ interessant om te zien.

We hebben dit gemiddelde berekend door het slagingspercentage af te zetten tegen het aantal gemaakte theorie-examens per categorie. Er zijn een stuk meer auto theorie-examens dan bromfiets theorie-examens afgenomen: daar houden we dus bij het ‘gewogen gemiddelde’ rekening mee.

Het gewogen gemiddelde laat dus een trend zien van het slagingspercentage over alle drie de categorieën tegelijkertijd. Wat erg opvalt aan deze trend, is dat deze een neerwaatse spiraal laat zien: steeds minder mensen slagen voor hun theorie-examen. In 2001 was het gewogen slagingspercentage 53,46%. in 2018 is dit percentage nog maar 44,6%.

Waarom slagen mensen niet? Komt dat omdat zij…

 • Zich niet genoeg voorbereiden?
 • Het examen onderschatten?

Of komt dat omdat het CBR…

 • Te veel instink-vragen in het examen heeft gestopt?
 • Te moeilijke vragen stelt?

Wat het antwoord ook is: je doet er verstandig aan om jezelf heel goed voor te bereiden.

Aantal afgenomen theorie-examens door het CBR

Op onderstaande grafiek is eenvoudig het ‘aantal afgenomen theorie-examens per categorie’ af te lezen. We hebben ons best gedaan om zo veel mogelijk cijfers te verzamelen. We zijn daarom begonnen bij het jaar 2001. Op die manier krijg je een goed beeld van de aantallen door de jaren heen.

Er zijn een aantal opvallende trends op te merken als je naar deze grafiek kijkt. De belangrijkste daarvan: Rond 2009/2010 daalde het aantal bromfiets theorie-examens en steeg het aantal auto theorie-examens. Hoe dat komt?

 • Rond 2009/2010 werd het praktijkexamen voor het bromfiets examen ingevoerd
 • Dit praktijkexamen kost geld
 • Hierdoor werd het voor veel mensen gunstiger om te wachten totdat zij op konden gaan voor het auto rijbewijs

Wat verder opvalt:

 • Het aantal auto theorie-examens stijgt de laatste jaren steeds harder door. Wellicht worden er binnen nu en een paar jaar meer dan 600.000 auto theorie-examens per jaar afgenomen. Dat is veel, toch?

Hoe zit het met jouw slagingspercentage?

Jij zit vast ook niet voor niets op deze website. Moet jij ook binnenkort je theorie-examen halen en wil je wel in een keer slagen? Dan doe je er verstandig aan om je goed voor te bereiden. Wij helpen je daar graag bij.

Maak een goede start door te beginnen met een gratis theorie-examen. Door een gratis examen te maken kom je er snel achter of je zou slagen voor het echte theorie-examen. Wil je meteen beginnen met leren? Dat kan ook! Bekijk onze theorie leermiddelen via deze link.

BEGIN VANDAAG NOG

Starten met theorie oefenen is heel simpel

Kies jouw categorie hieronder:

7,8

Wegrijden.nl wordt door klanten beoordeeld met
een 7,8 uit 2.299 beoordelingen!

Sluit scherm

DIRECT DOOR MET OEFENEN

Goed bezig!

Heel goed dat je aan het oefenen bent met onze gratis e-learning. Hopelijk ben je tevreden met de manier waarop je bij ons kunt oefenen voor je theorie.

Ben je er klaar voor om echt aan de slag te gaan met je theorie? Koop dan een theoriepakket op deze pagina en start direct!

Door met oefenen

Sluit scherm

DIRECT DOOR MET OEFENEN

Gratis theorie-examen gemaakt

Gefeliciteerd met het afronden van je gratis theorie-examen!

Of je nu geslaagd bent of niet, elke keer dat je oefent, leer je meer. Op deze pagina vind je examenpakketten waarmee je je nog beter kunt voorbereiden op je theorie-examen. Start direct en verhoog je kans om te slagen!

Door met oefenen