Faalangst praktijkexamen CBR

Heb jij last van faalangst?

Bang om te zakken voor het praktijkexamen bij het CBR? Ben je vaker gezakt en denk je dat de angst een negatieve invloed had op het resultaat van je examen? Dan kan het zijn dat faalangst ervoor zorgt dat je zakt voor je praktijkexamen. Faalangst is de angst om te falen of de angst om aan de verwachtingen die anderen van je hebben niet te kunnen voldoen. In dit artikel lees je meer over hoe je faalangst kunt herkennen en wat je hiertegen kunt doen als je wilt slagen voor het praktijkexamen.

Het CBR houdt (gelukkig) rekening met faalangst

Het CBR erkent het probleem van faalangst omdat relatief veel mensen last van deze angst hebben. Om dit probleem op te lossen, hebben ze het ‘faalangstexamen’ in het leven geroepen. Dit faalangstexamen is ooit begonnen als proef maar bleek zulke goede resultaten op te leveren, dat het CBR ervoor gekozen heeft om deze vorm van praktijkexamen te blijven hanteren.

Een belangrijk gegeven hierbij is dat een afrijder wordt beoordeeld op zijn of haar rijkwaliteiten. Als iemand heel bang is om af te rijden, dan speelt de factor 'angst' ineens een grote rol tijdens het afrijden. Iemand presteert daardoor slechter en kan minder makkelijk beoordeeld worden op de rijkwaliteiten. Het faalangstexamen neemt een groot deel van de angst weg waardoor iemand beter kan presteren tijdens het afrijden.

Bekijk de video van het CBR over het faalangstexamen

youtube-video-thumbnail

Aan welke eisen moet je voldoen om ook op te kunnen gaan voor het faalangst examen?

Je kunt het beste aan de rijschool waar je op dit moment lest vragen aan welke eisen je moet voldoen om op te kunnen gaan voor dit speciale examen. Als je duidelijk uitlegt dat je echt heel zenuwachtig bent en als de rijschool het met jou eens is dat dat een belemmering gaat zijn tijdens het afrijden, dan kan de rijschool het faalangstexamen bij het CBR aanvragen.

Om het faalangstexamen aan te vragen, moet je wel geslaagd zijn voor je theorie. Op deze website heb je meer dan genoeg leermiddelen om je daarop te kunnen voorbereiden.

Lees meer over de eisen aan het faalangstexamen op de website van het CBR.

Hoe is het faalangstexamen anders dan het normale examen?

Het praktijkexamen is in de basis precies hetzelfde als het normale examen. Je moet dus even goed kunnen rijden als iemand zonder faalangst. Het grote verschil zit hem in de tijd die je hebt voor het examen.

In totaal heb je 1 uur en 20 minuten. 80 minuten in totaal dus. Van die 80 minuten wordt 35 minuten besteed aan de examenrit. Alle tijd die daarnaast over is, is nodig voor een eventuele 'time-out'. Deze time-out zorgt voor rust en dat is hard nodig als je je angsten te baas wilt blijven. Door de tijdsdruk weg te nemen, zit je meer ontspannen achter het stuur en presteer je als het goed is beter.

Faalangst rijexamen: zorg dat je de theoriestof goed kent

Een goede kennis van de verkeersregels zorgt voor veel rust achter het stuur. Weten wat een verkeersbord betekent, of wat die markeringen op de weg voor functie hebben. Tegelijkertijd is het ook verplicht om te weten welke verkeersregels er een rol spelen in het verkeer. Je moet immers het theorie-examen halen!

Op deze website vind je allerlei theoriemiddelen waarmee je kunt oefenen voor je theorie. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij onze theorie leerproducten of starten direct met theorie examen oefenen.

Scroll naar boven