Het taxi rijbewijs

Alles wat je moet weten over het taxi rijbewijs

Je mag in Nederland niet zomaar een taxi besturen. Daar heb je een speciaal ‘taxi rijbewijs’ voor nodig. En dat rijbewijs kun je bemachtigen door bij het CCV het verplichte examen voor taxichauffeurs af te leggen. In dit artikel hebben wij een aantal veelgestelde vragen voor je op een rijtje gezet die gaan over dit taxi rijbewijs.

Wat moet je doen om het taxi rijbewijs te halen?

zorgt voor de toetsing van zowel het theorie- als het praktijkgedeelte. Qua inhoud gaat het bij het theoriegedeelte bijvoorbeeld om de ‘Route en rijtijd, topografische kennis’. Bij het praktijkgedeelte gaat het bijvoorbeeld om ‘Toepassing routeplanning en rijtijd’. En zo zijn er een heel aantal onderdelen die je moet leren. Deze worden allemaal netjes behandeld in al onze taxi theoriepakketten.

In hoeverre verschilt het taxi rijbewijs van het normale auto rijbewijs?

Er zijn uiteraard een aantal overeenkomsten tussen het taxi rijbewijs en het normale auto rijbewijs. Je moet immers in beide gevallen de normale verkeersregels kennen. Toch is het taxi rijbewijs op een aantal punten heel anders. Je rijdt deze namelijk omdat je beroepschauffeur bent en dan zijn er een heel aantal aanvullende regels die je moet kennen. Ook moet je je kunnen gedragen als beroepschauffeur, dus je hebt niet alleen te maken met extra verkeersregels. Ook moet je de gedragsregels kennen die bij het taxi rijbewijs passen.

Hoe oud moet ik zijn om mijn taxi rijbewijs te kunnen halen?

Om toegelaten te worden tot het taxi examen moet je minimaal 17 jaar oud zijn. Je hoeft dus niet eerst jarenlang rijervaring op te doen, zoals in de politiek wel eens wordt voorgesteld. Je kunt dus gelijk met het halen van je normale rijbewijs ook je taxi rijbewijs halen. Dat schiet dus lekker op!

Wat heb je nodig om het taxi rijbewijs te halen?

Je hebt allereerst een B-rijbewijs nodig om volledig taxichauffeur te worden. Dat staat dus los van het taxi rijbewijs. Als je dat eenmaal hebt, kun je taxi chauffeur worden door het taxi rijbewijs te halen. Dat doe je door te slagen voor zowel het theorie- als het praktijkexamen.

Wat moet ik doen om mijn taxi theorie-examen te halen?

Het taxi theorie-examen bestaat uit 40 examenvragen. De meeste van deze vragen worden zijn multiple-choice. Dat betekent dat je de antwoorden ziet en dat je het goede antwoord uit die antwoordmogelijkheden moet kiezen. Maar er zijn tegenwoordig ook ander type examenvragen, zoals sleepvragen waarbij je het goede antwoord naar de juiste plek moet slepen. Of invulvragen waarbij je bijvoorbeeld een snelheid zelf in moet voeren. Met onze taxi leerpakketten kun je je in ieder geval volledig voorbereiden op het taxi theorie-examen. Lees er hier meer over.

Van de 40 examenvragen moet je minimaal 32 vragen goed beantwoorden om te slagen. Dat is best pittig. Een goede voorbereiding is dus niet overbodig!

Wat moet ik doen om het taxi praktijkexamen te halen?

Tijdens het taxi praktijkexamen worden er drie ritten gereden. Tijdens die ritten let de examinator op allerlei zaken die je goed moet kunnen om te slagen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de manier waarop je omgaat met klanten (gedragsregels), je kennis van de verkeersregels, de manier waarop je rijdt, de route die je volgt (routekennis), en zo zijn er nog een heel aantal zaken.

Als je goed de taxi theorie geleerd hebt, dan heb je sowieso een groot voordeel bij het taxi praktijkexamen. Maar er komt dus wel meer bij kijken dan alleen het leren van theoretische regels. Zorg dat je een goed bedrijf hebt waar je de taxi opleiding kunt volgen. Dan komt het vast goed!

Scroll naar boven