Taxi rijbewijs

Alles wat je moet weten over het taxi rijbewijs en de taxipas

In Nederland is een speciale kwalificatie vereist om als taxichauffeur te werken: het taxi rijbewijs, vaak ook aangeduid als ‘taxipas’. Dit artikel leidt je door de basisvereisten, het examenproces, de voorbereiding en de bijbehorende kosten. Of je nu overweegt om taxichauffeur te worden of gewoon meer wilt weten over het proces, dit overzicht geeft je alle nodige informatie.

Wat is het taxi rijbewijs oftewel de taxipas?

In Nederland heb je specifieke kwalificaties nodig om als taxichauffeur te mogen rijden. Deze kwalificatie wordt ook wel het ‘taxi rijbewijs’, ‘chauffeursdiploma taxi’ of simpelweg ‘taxipas’ genoemd. Hoewel er overeenkomsten zijn tussen het taxi rijbewijs (de taxipas) en het normale auto rijbewijs, zoals de basiskennis van verkeersregels, zijn er significante verschillen. Als taxichauffeur moet je bekend zijn met aanvullende regels, gedragsnormen en de correcte communicatie met klanten en hulpdiensten.

Wat moet je doen om het taxi rijbewijs te halen?

Om het taxi rijbewijs te halen, moet je allereerst je auto rijbewijs hebben. Daarnaast moet je zowel je taxi theorie- als je taxi praktijkexamen halen.

Het taxi theorie-examen in detail

Het theorie-examen duurt 60 minuten en bestaat uit 40 vragen: eerst 30 losse vragen gevolgd door 2 cases met ieder 5 vragen. De vragen variëren van meerkeuze tot andere vraagsoorten. Je moet minimaal 32 vragen goed beantwoorden om te slagen. Na het examen krijg je direct de uitslag te zien.

Meer informatie over het taxi theorie-examen.

Het taxi praktijkexamen in detail

Het praktijkexamen duurt 85 minuten en omvat zeven onderdelen, waaronder rijklaarcontrole, rijden naar bekende objecten en adressen, afhandeling van ongevallen en meer. Het is essentieel om goed voorbereid te zijn en mogelijk een opleiding te volgen bij een erkend opleidingsbedrijf.

Voorbereiden op het theorie-examen voor het taxi rijbewijs

Een gedegen voorbereiding is cruciaal voor het succesvol afronden van je theorie-examen. Er zijn diverse methoden om je hierop voor te bereiden. Een effectieve manier is door het volgen van een online theoriecursus en examentraining. Deze cursussen zijn specifiek ontwikkeld om kandidaten te ondersteunen in het vergaren van de vereiste kennis. Daarnaast bieden ze ook uitgebreid oefenmateriaal om je kennis te toetsen.

Mocht je echter eerst willen ervaren hoe zo’n voorbereiding aanvoelt zonder direct een investering te doen, dan is er ook een optie om gratis taxi theorie te oefenen. Met deze optie krijg je toegang tot een proefexamen en een deel van de online theoriecursus, waardoor je een indruk krijgt van wat je kunt verwachten. Op basis daarvan kun je beslissen of een volledig theoriepakket voor jou de juiste keuze is.

Wil je je theorie oefenen voor dit rijbewijs?

Ben je klaar om te starten met je voorbereiding op het taxi theorie-examen? Bij ons kun je gratis aan de slag. Maak gebruik van zowel een kosteloos proefexamen als een deel van onze e-learning. Begin direct door op de onderstaande knop te klikken.

Gratis taxi theorie oefenen

Wat kost het om je taxi rijbewijs te halen?

Het behalen van je taxi rijbewijs brengt bepaalde kosten met zich mee. Hieronder vind je een overzicht van de kosten voor zowel het theorie- als het praktijkexamen bij het CBR:

CBR Kosten voor het theorie-examen:

  • Theorie-examen: € 45,65
  • Toeslag bij extra tijd: € 12,35
  • Toeslag voor individueel begeleid examen (tot 60 minuten): € 36,95

CBR Kosten voor het praktijkexamen:

  • Praktijkexamen: € 242,80

Deze tarieven kunnen variëren afhankelijk van eventuele aanvullende diensten of wijzigingen door het CBR. Controleer daarom altijd de meest actuele tarieven op de officiële website van het CBR voordat je besluit een examen te boeken.

Begin vandaag met jouw weg naar het taxi rijbewijs!

Ben je er klaar voor om te starten? Door je goed voor te bereiden, rijd je straks als professionele taxichauffeur met je eigen taxi rijbewijs. Zet vandaag nog de eerste stap en vergroot je kansen op succes.”

BEGIN VANDAAG NOG

Starten met theorie oefenen is heel simpel

Kies jouw categorie hieronder:

7,8

Wegrijden.nl wordt door klanten beoordeeld met
een 7,8 uit 2.290 beoordelingen!

Sluit scherm

DIRECT DOOR MET OEFENEN

Goed bezig!

Heel goed dat je aan het oefenen bent met onze gratis e-learning. Hopelijk ben je tevreden met de manier waarop je bij ons kunt oefenen voor je theorie.

Ben je er klaar voor om echt aan de slag te gaan met je theorie? Koop dan een theoriepakket op deze pagina en start direct!

Door met oefenen

Sluit scherm

DIRECT DOOR MET OEFENEN

Gratis theorie-examen gemaakt

Gefeliciteerd met het afronden van je gratis theorie-examen!

Of je nu geslaagd bent of niet, elke keer dat je oefent, leer je meer. Op deze pagina vind je examenpakketten waarmee je je nog beter kunt voorbereiden op je theorie-examen. Start direct en verhoog je kans om te slagen!

Door met oefenen