Tips theorie examen

CBR theorie tips

Ben je op zoek naar theorie tips? En wil jij in één keer slagen voor je theorie-examen? Vast wel, want dat wil iedereen! Maar minder dan de helft van de mensen slaagt binnen een jaar voor het examen. De hoogste tijd dus vonden wij om jou van tips te voorzien waardoor je wel in één keer slaagt voor het theorie examen bij het CBR. Als je deze theorie tips ter harte neemt, verhoog je je slagingskans bij het uiteindelijke examen aanzienlijk.

Zelf nog tips voor de theorie om aan dit rijtje toe te voegen? Schroom dan niet om deze in te sturen via onze contactpagina.

Tip #1: Onderschat het examen niet!

Deze tip lijkt zeer vanzelfsprekend, echter denken veel mensen het theorie-examen ‘wel even te halen’ en zakken ze doordat ze het examen dus eigenlijk enorm onderschatten. Een goede instelling is belangrijk tijdens de periode dat je je rijbewijs A, AM of B wilt halen. Dit begint bij concentratie en een gedegen voorbereiding. En denk dus vooral niet dat je het haalt zonder te leren. Want dan kom je straks voor een grote teleurstelling te staan. Wees je ervan bewust dat het een lastig examen is. Dan weet je waar je aan begint!

Tip #2: Vraag het theorie-examen alvast aan

Het is slim om te weten wanneer je op examen moet voordat je begint aan je voorbereiding op het examen. Op die manier weet je precies hoe lang je nog hebt om te leren. En wanneer vraag je het examen dan aan? Als je goed kunt leren dan kun je het examen al sneller in de toekomst aanvragen dan wanneer je verwacht wel een tijdje voor je voorbereiding nodig te hebben. Maar in alle situaties geldt: vraag alvast een theorie-examen aan zodat je in je voorbereiding naar een datum toe kan werken. Je hebt dan een stok achter de deur om te gaan leren. Ook kun je dan de hoofdstukken verdelen over de tijd die je hebt om te leren. Dat is een goede, systematische manier van leren.

Wil je weten of je al klaar bent om op deze CBR locatie te slagen voor je theorie-examen? Probeer ons gratis theoriemateriaal! Kies jouw categorie: gratis auto theorie, gratis motor theorie, gratis scooter theorie, gratis taxi theorie, gratis trekker theorie, gratis camper theorie, gratis vrachtwagen theorie of gratis bus theorie.

Tip #3: Maak voordat je begint met leren 1 online theorie-examen

Je kunt bij je voorbereiding op het theorie-examen niet beginnen met het maken van theorie-examens, want deze zul je dan hoogstwaarschijnlijk niet halen. Of je moet een natuurtalent zijn, dat kan natuurlijk ook. Je begint namelijk eerst met leren, en je test daarna aan de hand van examens of je de theorie goed genoeg geleerd hebt. Dat is wel de logische volgorde.

Een uitzondering hierop: je kunt voordat je begint met leren één (gratis) examen maken zodat je later weet hoe goed je scoorde voordat je begon met leren. Dat wordt ook wel een ‘nulmeting’ genoemd. Je test daarmee als het ware het startpunt en kunt later makkelijk meten hoe goed je theoriekennis gevorderd is.

Kies hier voor gratis examens:

Tip #4: Begin met het leren van de theorie

Het CBR heeft de lesstof ingedeeld in verschillende categorieën. Theorie lesmateriaal is vaak ook op dezelfde manier gecategoriseerd. Elke CBR-categorie gaat over een ander onderwerp. Onze theorie tip hierbij is: maak voor jezelf eerst een duidelijk overzicht van de verschillende onderwerpen die het CBR behandelt, en ga dan aan de slag met een van onze leerpakketten op onze website. Je kunt dan goed bijhouden welke onderwerpen je al hebt gehad, welke je nog moet doen, met welke je moeite hebt, welke je makkelijk vindt, etc. Op die manier kun je je als je elk onderwerp gehad hebt makkelijker richten op de hoofdstukken die je moeilijk vindt!

Tip #5: Maak notities!

Het maken van notities tijdens het leren heeft verschillende voordelen. Door iets wat je leest op te schrijven, onthoud je het makkelijker. En als je stelselmatig alle lastigste zaken opschrijft, krijg je straks een goed overzicht van de moeilijkste theorieregels. Als je die tijdens het leren ook blijft herhalen, weet je aan het einde van de rit toch een heel aantal lastige zaken uit je hoofd. Kortom: door vanaf het begin al notities te maken van de moeilijke dingen tijdens het leren, maak je het jezelf aan het einde van de rit een stuk makkelijker.

Tip #6: Neem de tijd voor de theoriestof

De theorie is niet zelfstandig in een dagje te leren. Daarvoor is het veel te veel. Als je dus van plan was om het de dag van tevoren in je hoofd te stampen, dan raden wij jou dat af! Neem er even de tijd voor, het liefst minimaal een paar weken. En neem tijdens het leren regelmatig rust. Even een rondje lopen of fietsen werkt altijd goed tijdens het leren. Zo kun je je hoofd weer leeg maken waardoor je makkelijker en effectiever nieuwe dingen kunt opnemen.

Tip #7: Oefen met de stof in de praktijk

De kennis die je opdoet tijdens het leren voor het theorie-examen, kun je eenvoudig in de praktijk toepassen. Want als je bij jou thuis de deur uitloopt, kom je vast meteen al verkeersborden tegen. En fiets je naar de supermarkt, dan is die route wellicht wel een aaneenschakeling van (bijzondere) verkeerssituaties. Want wie heeft er op al die kruispunten voorrang? En waarom? En wat betekent dat rare verkeersbord dat je onderweg ziet?

Als je ook buiten het leren om met de theoriestof bezig bent, dan wordt leren een stuk makkelijker. En misschien ook zelfs leuker!

Thuis oefenen met een online theoriecursus? Je krijgt direct een toegangscode. Kies jouw categorie: auto, motor, scooter/bromfiets, taxi, trekker, camper, vrachtwagen of bus.

Tip #8: Leer van je fouten

Je kunt niet op alle onderdelen van het theorie-examen even goed scoren. En dat hoeft ook niet. Je zal vast het ene onderdeel een stuk leuker of makkelijker vinden dan het andere. Maar wat je niet moet doen, is de moeilijke onderdelen ontwijken omdat je de makkelijke onderdelen leuker vindt om te leren.

Noteer de onderdelen die je moeilijker vindt of waarbij je veel fouten maakt. Zorg dat je je vooral op je zwakke punten richt zodat je straks op het examen zo min mogelijk fouten maakt.

Tip #9: Blijf vertrouwen hebben in jezelf!

Heb je er na al het geleer nog steeds vertrouwen in? Heel goed! Of zakt de moed je in je schoenen? Geen paniek, want ook jij gaat slagen voor je theorie!

Als je zo slim geweest was om de tijd te nemen voor je theorievoorbereiding, dan heb je nog alle tijd om je zwakke punten weg te werken. Bij de oefenpakketten op Wegrijden.nl kun je je heel specifiek richten op bepaalde onderdelen van de theorie. Bijvoorbeeld in de e-learning, door te kiezen voor een bepaald hoofdstuk. Maar ook in de examentraining, door oefenvragen te maken binnen een bepaald onderwerp.

Dus blijf er vertrouwen in hebben! Wegrijden.nl heeft al tienduizenden mensen geholpen met slagen. En wij willen jou graag ook helpen!

Tip #10: Herhaal de theorie!

Als je van onderwerp naar onderwerp springt, dan is het vaak lastig om alles te onthouden dat je jezelf hebt aangeleerd. Ben je bijvoorbeeld net klaar met het laatste hoofdstuk? Dan zul je zien dat je het eerste hoofdstuk alweer minder goed in je hoofd hebt zitten. Blijf dus de theorie herhalen en keer regelmatig terug naar een hoofdstuk dat je eerder geleerd hebt. Dan zul je zien dat je je opgedane kennis minder snel vergeet.

Tip #11: Maak veel examens!

Als je denkt dat je goed genoeg geleerd hebt, dan kun je je theoriekennis testen door online theorie-examens te maken. Alle leerpakketten van Wegrijden.nl bestaan onder andere uit een module met examentraining. Met examentraining kun jij volop aan de slag met het maken van online, realistische theorie-examens die sprekend lijken op die van het CBR.

Het maken van een examen zorgt ervoor dat je weet hoe ver jij al bent met leren. Slaag je met vlag en wimpel? Dan lijkt het erop dat je klaar bent voor het echte examen. Maar zak je als een baksteen? Dan moet je de theorie opnieuw leren. Probeer het later weer opnieuw met een ander online examen. Ons examensysteem bevat tientallen theorie-examens dus je kunt er genoeg maken.

Tip #12: De dag van het examen: jij gaat slagen!

Heb je tip 1 tot en met 11 opgevolgd? Dan ga jij slagen voor je theorie-examen! Dat lijkt ons een duidelijke zaak. Let je wel goed op dat je alles meeneemt naar het CBR? Zoals een legitimatiebewijs, etc.

Ook belangrijk: sommige mensen gaan omdat ze zenuwachtig zijn ineens hele andere dingen eten en drinken. Drink je nooit koffie? Doe dat dan ook niet net voordat je op examen gaat. Het kan goed zijn dat koffie een negatief effect heeft op je lichaam. Je kunt je bijvoorbeeld erg zenuwachtig gaan voelen.

Zorg ervoor dat je goed uitgerust bent als je op examen gaat. Ontspan je, want je hebt goed geoefend en goed geleerd. Je kan het! En denk af en toe nog eens terug aan de tips die je op deze pagina gelezen hebt. Wij wensen je heel veel succes!

Extra: ook tips nodig voor het praktijkexamen?

Wil je naast tips voor je theorie ook nog een aantal tips voor het praktijkexamen? Kijk dan eens naar de pagina van het CBR met rijbewijstips. Hopelijk steek je daar ook nog wat van op! Zie:

https://www.cbr.nl/rijbewijstips/

Scroll naar boven