Het bus rijbewijs

Over het bus rijbewijs...

De meeste van ons hebben wel eens in een bus gezeten maar wat als je zelf een bus wilt besturen? Wat moet je dan doen? Op deze pagina hebben we kort beschreven wat je moet doen om het ‘bus rijbewijs’ te kunnen bemachtigen. We behandelen op deze pagina zowel het theorie- als het praktijkgedeelte.

Bus rijbewijs of ‘D rijbewijs’?

Soms zie je dat het bus rijbewijs ook wel het ‘D rijbewijs’ genoemd wordt. Dat komt omdat het CBR voor elke categorie een letter heeft waarmee het de categorie aan kan duiden. Het auto rijbewijs is bijvoorbeeld het ‘B rijbewijs’ en het bromfiets rijbewijs is het ‘AM rijbewijs’.

Bus rijbewijs en Code 95

Er zit officieel nog verschil tussen het wel of niet gebruiken van je bus rijbewijs voor beroepsvervoer. Als beroepschauffeur heb je namelijk ‘Code 95’ nodig. Maar omdat het zelden voorkomt dat iemand het ‘bus rijbewijs’ wil halen en deze dan niet wil gebruiken om beroepschauffeur te worden, slaan we deze variant over en richten we ons op deze site uitsluitend op het halen van het bus rijbewijs voor toekomstig beroepschauffeurs.

Voor de categorie ‘vrachtwagen’ en ‘camper’ maken we dit onderscheid wel.

Wat moet je doen om het bus rijbewijs te halen?

Bij het halen van het ‘bus rijbewijs’ gaat het om het halen van zowel het theorie- als het praktijkgedeelte. Hieronder lees je wat je daarvan kunt verwachten.

Auto rijbewijs

Allereerst moet je in het bezit zijn van het auto rijbewijs. Op deze regel bestaat er wel een uitzondering, namelijk voor sommige mbo-leerlingen (die qua leeftijd nog niet de mogelijkheid gehad hebben om het auto rijbewijs te halen).

Bus theoriegedeelte

Voor de categorie ‘bus’ zijn er een aantal theorie-examens die met succes afgerond moeten worden.

Het gaat hierbij om de volgende theorie-examens:

  • Theorie-examen RV1 Verkeer
  • Theorie-examen RV1 Techniek
  • Theorie-examen V2D
  • Theorie-examen V3D

Bus praktijkgedeelte

Nadat je geslaagd bent voor de bus theorie-examens, mag je beginnen met het praktijkgedeelte. Je kunt je dus thuis voorbereiden op de examens voordat je je meldt bij een opleider om aan het praktijkgedeelte te beginnen.

Het praktijkgedeelte gaat voornamelijk over het rijden met de bus op de openbare weg. Dit kun je zien als rijlessen die je ook zou hebben als je het rijbewijs voor een ander voertuig zou willen bemachtigen.

Vakbekwaamheid

Ook moet je voor het bus rijbewijs met Code 95 de volgende examens met succes afronden:

  • Vakbekwaamheid D1/D Praktische toets (VPTD1/VPTD)
  • Vakbekwaamheid D Toets besloten terrein (VPBD) of Toets simulator D

Met vakbekwaamheid wordt er getest of je op een goede manier het vak (buschauffeur) kunt uitvoeren.

Waarom zou je op Wegrijden oefenen voor het theoriegedeelte van het bus rijbewijs?

Als je de theorie bij een opleider gaat volgen, dan moet je de theorie vaak via een spoedcursus leren en dat is voor heel veel mensen veel te snel. Op Wegrijden.nl bieden we zelfstudiepakketten aan waarmee je rustig de tijd kunt nemen. Je kunt dan leren op een moment waarop het jou uitkomt, in plaats van op vaste dagen/avonden. Ook ben je met een zelfstudiepakket voordeliger uit en dat is natuurlijk ook altijd mooi meegenomen!

Voorbereiden op de bus theorie-examens

Het is heel makkelijk om je zelfstandig voor te bereiden op de bovenstaande theorie-examens. We hebben hiervoor op deze site twee zelfstudiepakketten: een klein theoriepakket en een groot theoriepakket. Deze pakketten bevatten interactieve online theorieboeken waarmee je de theorie kunt leren. Daarnaast bevatten de pakketten examentraining waarmee je examens kunt oefenen. Lees hier meer over het oefenen met onze bus theoriepakketten.

Scroll naar boven