Het motor rijbewijs

Alle informatie over het motor rijbewijs verzameld

Wil je op een motor kunnen rijden? Dan heb je het motor rijbewijs nodig. Dit rijbewijs wordt ook wel het ‘Rijbewijs A’ genoemd. Op deze pagina hebben we allerlei belangrijke informatie omtrent dit rijbewijs voor je verzameld. Je leest dus niet alleen hoe je dit rijbewijs kunt halen, maar ook wat je ermee wel (en ook niet) kunt doen.

Is er één categorie motor rijbewijs of zijn er meerdere?

Afhankelijk van het type motor dat je wilt gaan rijden, heb je een ander categorie rijbewijs nodig. Er zijn in totaal drie rijbewijs A categorieën:

  • A
  • A2
  • A1

In onderstaande tabel staat per categorie A-rijbewijs welke restricties er gelden, hoe oud je moet zijn om de theorie te halen, rijles te mogen nemen en je rijbewijs te mogen halen.

Type Kenmerken Theorie leeftijd Rijles leeftijd Rijbewijs leeftijd
AMotorfiets: Onbeperkt vermogen172121
A2Middelzware motorfiets: Maximaal vermogen 35 kW, niet meer dan 0,2 kW per dag, niet afgeleid van meer dan het dubbele vermogen172020
A1Lichte motorfiets: Maximaal 125cc, maximaal vermogen 11 kW, minder dan 0,1 kW per kg Elektrische motorfiets: Maximaal 11 kW, minder dan 0,1 kW per dag Gemotoriseerde driewieler: maximaal vermogen 15 kW171718

Rijbewijs A: categorie A

Het ‘Rijbewijs A’ legt je geen restricties op wat betreft het vermogen van de motor. Je kunt met dit type rijbewijs dus alle kanten op. Het volledige ‘Rijbewijs A’ kun je pas op je 21e halen.

Rijbewijs A: categorie A2

Rijbewijs A2 is bedoeld voor het rijden met een middelzware motorfiets. Je moet ook iets ouder zijn om dit rijbewijs te kunnen halen. Je mag pas op je 20e beginnen met rijles en je kunt dus ook pas op je 20e dit type rijbewijs halen.

Rijbewijs A: categorie A1

Bij rijbewijs A1 mag je je theorie doen vanaf 17 jaar. Het praktijkexamen mag je doen vanaf 18 jaar en je kunt dus ook vanaf je 18e dit rijbewijs halen. Dit type rijbewijs is geschikt voor de lichtste motoren.

Kun je beginnen met rijbewijs A1 of A2 en dan doorstromen naar ‘Rijbewijs A’?

Ja, het CBR houdt er rekening mee dat je na het halen van een Rijbewijs A1/A2 op een gegeven moment wilt overstappen naar een volwaardig ‘Rijbewijs A’. Ze hebben hiervoor een ‘getrapt systeem’ bedacht waarmee je kunt doorstromen.

Van Rijbewijs A1 naar rijbewijs A2

Je kunt een overstap maken van A2 naar A1 als je minimaal 2 jaar in het bezit bent van rijbewijs A1. Om te bewijzen aan het CBR dat je deze overstap kunt maken, moet je een praktijkexamen verkeersdeelneming bij het CBR afleggen. Hierbij wordt er dus gekeken of je klaar bent om over te stappen.

Van A2 naar A

Als je twee jaar in het bezit bent van rijbewijs A2, kun je overstappen naar ‘Rijbewijs A’. Bij het CBR dien je een praktijkexamen verkeersdeelneming af te leggen waarbij er gekeken wordt of je klaar bent om op de zwaarste motoren te rijden. Als je hiervoor slaagt, krijg je een volwaardig ‘Rijbewijs A’ en heb je geen restricties meer wat betreft het vermogen van de motoren waarop je kunt rijden.

Hoe haal ik dit rijbewijs?

Dit rijbewijs haal je door bij het CBR een theorie-examen te maken en hiervoor te slagen en om vervolgens een praktijkexamen met succes af te leggen. Hieronder lees je hoe je voor deze twee onderdelen kunt slagen.

Hoe gaat het motor praktijkexamen eraan toe?

Als je klaar bent om bij het CBR een praktijkexamen af te leggen, dan plant jouw rijinstructeur bij het CBR een praktijkexamen in. Tijdens dat praktijkexamen kijkt een examinator of je veilig en zelfstandig kunt rijden. Je rijdt samen met de examinator zo’n 35 minuten op de openbare weg. De examinator rijdt achter jou aan zodat hij/zij goed kan zien hoe je rijdt. Ook krijg je een geluidszender mee zodat je opdrachten van de examinator kunt horen en deze op kunt volgen. Je hoort bijvoorbeeld waar je naartoe moet rijden.

Na afloop van deze praktijkexamen hoor je meteen of je geslaagd bent.

Hoe gaat het motor theorie-examen eraan toe?

Je motor theorie haal je door te slagen voor een motor theorie-examen bij het CBR. Op dit theorie-examen kun je je thuis voorbereiden met een online motor theoriepakket. Klik daarvoor hier. Het examen bestaat uit 50 vragen en van die 50 vragen moet je minimaal 44 vragen goed beantwoorden om te slagen. Bijna direct na het maken van het examen (ongeveer binnen 15 minuten) hoor je of je geslaagd bent.

Hoe kan ik het beste de motor theorie leren?

Op Wegrijden.nl zijn wij gespecialiseerd in de voorbereiding op het theorie-examen. Daarom kunnen we je niet helpen bij het halen van je praktijkexamen. Daarvoor heb je een goede rijschool nodig. Maar het motor theoriegedeelte daarentegen: daar kunnen we je als geen ander mee helpen!

Een goede theorievoorbereiding bestaat uit twee onderdelen: (1) Theorie leren en (2) Examens oefenen. Eerst leer je dus de theorie. Dat kan met een online theoriecursus of met een online theorieboek bijvoorbeeld. Als je de theorie een beetje onder de knie krijgt, kun je een motor examen maken. Door zo’n examen te maken, kom je er snel achter of je de theorie goed genoeg geleerd hebt. Als je bij zo’n online examen (veel) te veel examenvragen fout beantwoord, is het duidelijk dat je nog even verder moet met leren. Plan pas een examen in bij het CBR als je slaagt voor veel online examens.

Scroll naar boven