Het auto rijbewijs

Alle informatie over het auto rijbewijs verzameld

Wil je wat meer informatie over het auto rijbewijs? Ben je bijvoorbeeld bezig met het halen van dit rijbewijs of ben je van plan het in de toekomst te halen? Of wil je gewoon iets opzoeken voor jezelf of voor iemand anders? Dan kun je op deze pagina goed terecht. We hebben alle belangrijke informatie omtrent het auto rijbewijs voor je verzameld. Je leest bijvoorbeeld wat je moet doen om dit rijbewijs te halen, hoe je je daarop kunt voorbereiden, etc.

Deze website is vooral gericht op het oefenen van de theorie. Zonder het halen van je theorie, kun je je auto rijbewijs niet halen. Wil je dus oefenen voor je auto theorie? Neem dan eens een kijkje op deze website.

Hoe haal je het auto rijbewijs?

Het auto rijbewijs haal je door te slagen voor zowel het auto theorie- als het praktijkexamen. De theorie kun je volledig zelfstandig voorbereiden. Daar heb je verschillende leermiddelen voor. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op deze pagina. Voor het praktijkgedeelte kun je het beste contact opnemen bij een goede rijschool bij jou in de buurt. Vraag aan een vriend of kennis of zij goede ervaringen hebben met een specifieke rijschool. Of zoek op internet naar slagingspercentages. Deze slagingspercentages geven jou een goed beeld van de kwaliteit van een rijschool. De rijschool die je kiest legt jou uit wat je moet doen om te slagen voor je rijbewijs. Ook zal die jou ongetwijfeld vertellen dat je je theorie moet halen. Wil je weten hoe het nu met je theoriekennis ervoor staat? Neem dan alvast een proef op de som door op deze pagina een gratis auto theorie-examen te maken.

Onderdelen auto rijbewijs

Het auto rijbewijs bestaat uit verschillende onderdelen die je moet halen. In grote lijnen gaat het om de volgende twee examens:

 • Theorie-examen
 • Praktijkexamen

Auto theorie-examen

De theorie is voor veel mensen niet het leukste gedeelte van het halen van het rijbewijs. Maar als je de goede leermiddelen hebt, moet het niet zo’n probleem zijn om hier snel voor te kunnen slagen.

De auto theorie bestaat uit verschillende soorten vragen. Je hebt bijvoorbeeld gevaarherkenning, waarbij je snel antwoord moet geven op een afbeelding die je ziet. Maar er zijn ook volop vragen waarbij je wordt getest op je verkeerskennis en inzicht.

Een theoriepakket waarmee je kunt oefenen voor je auto theorie helpt je bij een goede voorbereiding.

Auto praktijkexamen

Als jouw rijinstructeur het gevoel heeft dat je klaar bent om te slagen voor je praktijkexamen, dan kan deze je bij het CBR voor een praktijkexamen opgeven. Tijdens een praktijkexamen kijkt een examinator van het CBR of jij veilig en zelfstandig kunt rijden.

Als jouw praktijkexamen begint, ga je naar het CBR. Daar hoor je welke examinator jouw rijvaardigheid gaat beoordelen. Dat doet de examinator onder andere door een ‘examenroute’ met je te rijden. Dat wil zeggen: dat je samen met de examinator een bepaalde route in de buurt van het CBR gaat rijden.

De examinator die aan jou gekoppeld is, legt jou uit hoe het afnemen van het praktijkexamen verloopt. Je doet er goed aan dit ook van tevoren met je rijinstructeur te bespreken zodat je net voor het rijden van de examenroute niet voor verrassingen komt te staan.

Voor de examenroute (ook wel ‘examenrit’ genoemd) doe je op het parkeerterrein van het CBR een ogentest door iets dat de examinator aanwijst op te noemen. Dat kan bijvoorbeeld de tekens op een nummerbord zijn. Daarna begint de examenroute en deze duurt ongeveer 35 minuten. Let tijdens de examenroute op alles wat je van je rijinstructeur gelet hebt. Bijvoorbeeld hoe je voorrang verleend, hoe je kijkt, hoe je van rijstrook wisselt, etc. Laat zien dat je veilig en zelfstandig kan rijden. De examinator moet jou met een veilig gevoel je rijbewijs kunnen geven. Je hoort na afloop van het praktijkexamen direct of je wel of niet geslaagd bent. Als je niet geslaagd bent, is het belangrijk dat je erachter wat er mis is gegaan zodat je extra rijlessen kan nemen om dat punt verder te verbeteren.

Kosten auto rijbewijs

Uiteraard kunnen we niet een precieze prijs hangen aan het halen van het auto rijbewijs. Als je veel gevoel hebt voor auto rijden kun je waarschijnlijk veel sneller afrijden dan als je er veel heel veel moeite mee hebt. En aangezien de losse rijlessen voor een grote kostenpost zorgen, heeft dat veel invloed op de prijs. We proberen daarom tot een soort gemiddelde kostenpost te komen voor het auto rijbewijs.

Het CBR heeft in 2019 een onderzoek gedaan onder haar klanten en kwam op een gemiddeld bedrag uit van € 2.400,-.  In dit bedrag zitten verschillende kosten verwerkt. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Theorie-examen CBR: € 34,50
 • Auto theorie online voorbereidingspakket: € 34,95
 • Rijlessen: Gemiddeld 42 per uur
 • Gezondheidsverklaring: € 37,80
 • Tussentijdse Toets: € 112,75
 • Rijexamen: € 112,75
 • Rijbewijs aanvragen: € 39,75

Hoe oud moet ik zijn om een auto rijbewijs te halen?

Een auto rijd je pas echt zelfstandig als je 18 jaar oud bent. Maar je kunt al veel eerder beginnen met de voorbereiding. Je hebt bijvoorbeeld ‘2toDrive’. Als je hieraan deelneemt, kun je al vanaf 16,5 jaar starten met rijlessen. Ook mag je al vanaf je 16e je theorie-examen halen. Dan mag je vanaf je 17e jaar starten met het praktijkexamen en als je dat haalt kun je tot je 18 jaar oud bent onder begeleiding van een coach auto rijden. Als je dan 18 wordt, heb je direct een volwaardig rijbewijs. Dat is de snelste route om te bewandelen.

Wat kun je met het auto rijbewijs?

Met een auto rijbewijs kun je in meer voertuigen rijden dan alleen in een auto. Dat je in staat bent om in een auto te rijden, geeft je dus meer mogelijkheden. Wij hebben deze mogelijkheden voor je opgesomd! Dit zijn ze:

 • Auto rijden
 • Bromfiets of scooter rijden (hoef je dus geen apart rijbewijs voor te halen)
 • Bestelauto rijden (tot een gewicht van 3.500 kilogram, maximaal 8 zitplaatsen zonder bestuurder meegerekend)

Zoals je ziet kun je dus ook scooter rijden met je auto rijbewijs. Voor een motor heb je een apart rijbewijs nodig (rijbewijs A). En je mag ook met een bestelauto rijden, mits deze niet te zwaar is of te veel zitplaatsen heeft. Je kunt dus best wel wat kanten op met je rijbewijs B.

Ook wordt het rijbewijs vaak gebruikt om jezelf mee te kunnen identificeren. Hier moet je wel mee oppassen. In het buitenland wordt het rijbewijs bijvoorbeeld niet als identiteitsbewijs erkent.

Scroll naar boven