Auto rijbewijs

Alle informatie over het autorijbewijs

Ben je geïnteresseerd in het behalen van je autorijbewijs of wil je gewoon wat meer te weten komen over dit onderwerp? Op deze pagina vind je alle relevante informatie over het autorijbewijs. Of je nu bezig bent met het rijbewijs te halen, of er in de toekomst aan denkt om te beginnen; je bent hier aan het juiste adres.

Onze focus ligt voornamelijk op het voorbereiden voor de theorie. Maar zoals je wellicht weet, is je theorie halen slechts de eerste stap naar je autorijbewijs. Lees verder om alles te weten te komen!

Het traject naar je autorijbewijs

Om je autorijbewijs te halen, moet je slagen voor zowel het theorie- als het praktijkexamen. Voor de theorie heb je diverse leermiddelen ter beschikking, waaronder de tools op onze website. Voor het praktijkgedeelte is het essentieel een rijschool te kiezen die goed bij je past. Kijk bijvoorbeeld naar slagingspercentages of vraag vrienden en kennissen naar hun ervaringen. De juiste rijschool zal je op het juiste pad helpen en je adviseren over de theorie.

Onderdelen van het autorijbewijs

Je autorijbewijs halen bestaat uit twee cruciale onderdelen:

 • Theorie-examen
 • Praktijkexamen
Theorie-examen voor auto’s

De theorie kan voor sommigen wat droog en uitdagend zijn. Toch is een goede voorbereiding van essentieel belang. Tijdens het examen krijg je diverse soorten vragen, van gevaarherkenning tot verkeerskennis en inzicht. Met onze oefenpakketten zorg je voor een gedegen voorbereiding.

Klik hier voor meer informatie over het CBR auto theorie-examen.

Wil je je theorie oefenen voor dit rijbewijs?

Ben je klaar om te starten met je voorbereiding op het auto theorie-examen? Bij ons kun je gratis aan de slag. Maak gebruik van zowel een kosteloos proefexamen als een deel van onze e-learning. Begin direct door op de onderstaande knop te klikken.

Gratis auto theorie oefenen
Praktijkexamen voor auto’s

Wanneer je rijinstructeur denkt dat je klaar bent voor het praktijkexamen, kun je je hiervoor aanmelden bij het CBR. Tijdens het examen wordt er gekeken of je veilig en zelfstandig kunt rijden. Het begint met een ogentest en vervolgens ga je met de examinator de weg op voor ongeveer 35 minuten. Luister goed naar de aanwijzingen en laat zien dat je alles wat je hebt geleerd, in de praktijk kunt brengen.

Kosten voor het halen van je autorijbewijs

Het exacte bedrag dat je kwijt bent voor het behalen van je autorijbewijs hangt af van diverse factoren, zoals het aantal rijlessen dat je nodig hebt. Uit recent onderzoek van het CBR in 2023 blijkt dat de gemiddelde kosten voor het halen van een autorijbewijs €3.060 bedragen. Hierin zijn onder andere opgenomen:

 • Theorie-examen CBR: € 41,00
 • Rijlessen: Gemiddeld 43 lesuren (prijs varieert tussen €45 en €61 per uur)
 • Gezondheidsverklaring, tussentijdse toets, rijexamen, en rijbewijs aanvraag

Leeftijdsvereisten voor het autorijbewijs

Hoewel je pas echt zelfstandig mag autorijden vanaf 18 jaar, kun je al eerder beginnen met de voorbereiding via ‘2toDrive’. Zo kun je al vanaf 16,5 jaar starten met rijlessen en mag je vanaf je 17e het praktijkexamen doen. Slaag je? Dan mag je tot je 18e onder begeleiding autorijden.

De mogelijkheden met een autorijbewijs

Met een autorijbewijs kun je meer dan alleen een auto besturen:

 • Auto rijden
 • Bromfiets of scooter rijden (zonder een apart rijbewijs)
 • Bestelauto rijden (tot 3.500 kilogram en maximaal 8 zitplaatsen zonder de bestuurder)

Een autorijbewijs biedt je dus vrijheid en flexibiliteit op de weg.

Aanvullende tips

 1. Voorbereiding is de sleutel tot succes! Gebruik onze oefenpakketten en neem je tijd om de theorie te begrijpen.
 2. Vergeet niet om je theoriecertificaat mee te nemen naar het praktijkexamen.
 3. Zorg voor een goede nachtrust voor je examendagen.
 4. Vertrouw op jezelf, en onthoud: een fout betekent niet meteen dat je gezakt bent.

Veel succes en veilige kilometers gewenst!

BEGIN VANDAAG NOG

Starten met theorie oefenen is heel simpel

Kies jouw categorie hieronder:

7,8

Wegrijden.nl wordt door klanten beoordeeld met
een 7,8 uit 2.275 beoordelingen!

Sluit scherm

DIRECT DOOR MET OEFENEN

Goed bezig!

Heel goed dat je aan het oefenen bent met onze gratis e-learning. Hopelijk ben je tevreden met de manier waarop je bij ons kunt oefenen voor je theorie.

Ben je er klaar voor om echt aan de slag te gaan met je theorie? Koop dan een theoriepakket op deze pagina en start direct!

Door met oefenen

Sluit scherm

DIRECT DOOR MET OEFENEN

Gratis theorie-examen gemaakt

Gefeliciteerd met het afronden van je gratis theorie-examen!

Of je nu geslaagd bent of niet, elke keer dat je oefent, leer je meer. Op deze pagina vind je examenpakketten waarmee je je nog beter kunt voorbereiden op je theorie-examen. Start direct en verhoog je kans om te slagen!

Door met oefenen