CBR Theorie examen

Informatie over het CBR Theorie examen

Met het CBR theorie examen kun je een theoriecertificaat halen (het document wat je nodig hebt om praktijkexamen te mogen doen voor het auto, bromfiets of motorrijbewijs). Dit kun je bij een van de CBR locaties doen die het CBR examen afnemen.

De CBR theorie examens verschillen per categorie. Hieronder een korte uitleg van de verschillende examens.

Theorie-examen auto

Het auto theorie-examen bestaat uit 65 vragen. Het examen zelf bestaat uit twee delen:

  1. Gevaarherkenning (25 vragen)
  2. Verkeersregels en verkeersinzicht (40 vragen)

We behandelen deze twee onderdelen hierna apart.

Gevaarherkenning auto

Het auto theorie-examen begint met 25 vragen gevaarherkenning. Je hebt hierbij 8 seconden de tijd om de vraag te beantwoorden. Je mag binnen deze 25 vragen 12 fouten maken.

Om te slagen moet je dus: 13 of meer vragen goed beantwoorden!

Verkeersregels en verkeersinzicht

Na gevaarherkenning krijg je vragen die jouw kennis van 'verkeersregels en verkeersinzicht' testen. Dit zijn in totaal 40 vragen. Je hebt in totaal 23 minuten de tijd om de 40 vragen te beantwoorden. Je kunt hierbij zelf je tijd indelen. Onder de 40 vragen mag je maximaal 5 fouten maken.

Om te slagen moet je dus: 35 of meer vragen goed beantwoorden

Examen motor

Het motor theorie-examen bestaat in totaal uit 50 examenvragen. Om te slagen moet je minimaal 44 vragen goed beantwoorden. Alle 50 vragen vallen binnen de categorie:

  • Verkeersregels en verkeersinzicht

Je hebt in totaal 25 minuten de tijd om de 50 vragen te beantwoorden. Gemiddeld heb je dus zo'n twee minuten per vraag.

Je kunt zelf je tijd indelen. Dat wil zeggen dat je vragen kunt overslaan en markeren. Het is hierbij vooral aan te raden om de moeilijke vragen of de vragen waar je nog over twijfelt te markeren/over te slaan zodat je deze op het laatst nog eens kunt controleren/verbeteren als je nog tijd over hebt.

Theorie-examen bromfiets/scooter

De namen bromfiets en scooter worden vaak door elkaar gebruikt. Het gaat hierbij allebei om hetzelfde examen: het bromfiets theorie-examen.

Het bromfiets theorie-examen is qua opbouw hetzelfde als het motor theorie-examen. Je krijgt dus in totaal 50 vragen in de categorie:

  • Verkeersregels en verkeersinzicht

Je mag maximaal 6 fouten maken. In totaal moet je dus minimaal 44 vragen goed beantwoorden om te slagen voor het motor theorie-examen.

Klaar voor jouw eigen examen?

Zoals je al op deze pagina kunt lezen mag je niet veel vragen fout beantwoorden. Om te voorkomen dat je zakt, is het dus belangrijk om jezelf goed voor te bereiden. Een goed begin van een goede voorbereiding is om een gratis theorie-examen te maken. Dat is namelijk de snelste manier om te checken hoe goed jij de theorie al kent. Aan de hand van dat examenresultaat kun je bepalen met welke theoriemiddelen je verder aan de slag gaat.

Scroll naar boven