Menu

Cart

Faalangst praktijk-examen CBR

Bang om te zakken voor het praktijk-examen bij het CBR? Ben je vaker gezakt en denk je dat de angst een negatieve invloed had op het resultaat van je examen? Dan kan het zijn dat faalangst er voor zorgt dat je zakt voor je praktijk-examen. Faalangst is de angst om te falen of de angst om aan de verwachtingen die anderen van je hebben niet te kunnen voldoen. In dit artikel lees je meer over hoe je faalangst kunt herkennen en wat je hiertegen kunt doen als je wilt slagen voor je examen.

Het CBR erkent het probleem van faalangst omdat relatief veel mensen van deze angst last hebben. Om dit probleem op te lossen, hebben ze het ‘faalangstexamen’ in het leven geroepen. Dit is begonnen als proef en het heeft goede resultaten opgeleverd. Zo hebben mensen die last hebben van faalangst met dit speciale examen een realistischer eindresultaat omdat de factor angst om te falen minder meespeelde tijdens het maken van het examen.

Van dit faalangstexamen kan iedereen gebruik maken die denkt hiervoor in aanmerking te komen. Dus als je het vermoeden hebt dat je een grote, ongezonde of extreme angst hebt tijdens het maken van het examen, dan is het faalangstexamen wellicht wat voor jou. 

De angst die je hebt voor het praktijk-examen, komt hoogstwaarschijnlijk niet uit de lucht vallen en is al een tijd voordat je het examen moest doen begonnen. Misschien heb je sowieso al angst bij het maken van toetsen, tentamens of opdrachten. Deze angst neem je dan mee naar het beginnen met het halen van je rijbewijs A, AM of B. Het is belangrijk om je vanaf het begin hier al bewust van te zijn en dit te bespreken met de persoon die jouw naar je rijbewijs begeleidt. Wees hier dus openhartig over en bespreek het, dan kun je snel kijken wat je er aan kunt doen en kun je je angst verminderen.

Een faalangstexamen duurt langer dan een normaal examen en duurt in totaal 80 minuten. Het bijzondere er aan is dat je start met een intakegesprek. In dit gesprek bespreek je je angsten en zorg je ervoor dat je rustig met het examen kunt beginnen. Als je trouwens denkt dat dit examen makkelijker is dan het reguliere examen, kom je van een koude kermis thuis. Het examen is even moeilijk maar duurt wel langer. Het is even moeilijk omdat je nog steeds moet voldoen aan alle ‘rijvaardigheidseisen’, net als elke bestuurder op de weg.

Het examen voor mensen met faalangst is duurder dan het normale examen. Waar het praktijk-examen voor een personenauto 90,90 kost, kost dat voor een praktijkexamen met faalangst € 139,-.

Een gratis theorie-examen oefenen?gratis theorie oefenen

Wil jij een compleet gratis theorie-examen oefenen?
Klik op jouw categorie (auto, motor of bromfiets) hieronder en test je theoriekennis!