Menu

Cart

Hoe fraudeer je bij het CBR theorie-examen?

Natuurlijk gaan wij in dit artikel niet uitleggen hoe je bij het CBR theorie examen moet frauderen. Wij willen dat iedereen op een eerlijke manier slaagt, en we zijn blij dat het CBR hier maatregelen tegen neemt. Daarom willen we iedereen op het hart drukken: doe het niet! Het is gevaarlijk voor jezelf en mede-weggebruikers en je hebt een groot probleem als je wordt betrapt.

Laten we eerlijk zijn: wij verkopen theorie oefenproducten, en hebben er dus belang bij dat iedereen netjes oefent. Maar ook niet onbelangrijk: wij rijden zelf dagelijks rond in het verkeer en willen hier dan ook veilig aan kunnen deelnemen. Het niet goed beheersen van de verkeersregels kan zeer gevaarlijk zijn. Feit is ook, dat fraude veel voorkomt en de laatste tijd vaak in het nieuws is geweest. Daarom dan ook de vraag: wat doet het CBR om fraude te voorkomen?

Op de website van het CBR www.cbr.nl is te lezen dat het CBR een zero tolerance beleid voert op het gebied van fraude bij theorie-examens. Indien er het vermoeden bestaat van fraude wordt er aangifte gedaan en ook wordt er met politie en justitie samengewerkt. De fraude bestrijding is zeer intentsief geworden.

Methodes die worden (of werden) gebruikt om te frauderen bij het CBR theorie-examen zijn:

Spieken


Natuurlijk wordt er gespiekt. Iedereen heeft dit wel eens gedaan op de middelbare school en zo gebeurt dit ook bij het theorie-examen. Afkijken bij een ander of een spiekbrief bij de hand.

Wat doet het CBR om dit te voorkomen?
Bij 'oude' theorie examen waren er altijd medewerkers aanwezig die op de uitkijk stonden om spieken te voorkomen. Bij het nieuwe examen hangt er een camera boven je hoofd, waardoor spieken onmogelijk wordt. Ook is het spieken onderling dus niet meer mogelijk.

De look-a-like


Volgens de website van het CBR zelf is er een kandidaat geweest die voor iemand anders het examen ging maken. Deze persoon is gevlucht en de 'echte' kandidaat heeft een boete gehad van maarliefst 550,- euro. Dan kan je beter wat tijd in de voorbereiding steken dachten wij zo!

Wat doet het CBR om dit te voorkomen?
Medewerkers van het CBR zijn uiteraard getraind om iemand te herkennen. Zoals je ook niet kunt reizen met het paspoort van iemand anders kun je niet zomaar iemand anders laten deelnemen aan het theorie-examen. CBR medewerkers worden tevens getraind in het herkennen van documenten.

Voorleesfraude


Met deze methode heeft een kandidaat bijvoorbeeld een oortje in (van een telefoon of afluister apparaatje). Iemand anders, buiten de zaal vertelt vervolgens de goede antwoorden. Een klein cameraatje zou natuurlijk ook mogelijk zijn. In Maart (2014) is er nog iemand betrapt die werd veroordeeld door een rechter tot een boete van 210,- euro.

Wat doet het CBR om dit te voorkomen?
Met de zogenaamde '4g-sweeper' is al een kandidaat betrapt op dit soort fraude. Zo'n apparaat spoort openstaande verbindingen op (4g, 3g of telefoonverbindingen, maar ook Wifi verbindingen). Het CBR test deze apparaten regelmatig. Volgens het CBR is de betrapte kandidaat door de politie meegenomen naar het bureau. Wat er verder met deze kandidaat is gebeurt is ons onduidelijk.

Opname fraude


Hierbij worden examens gefilmd met verborgen camera's om zo kandidaten de echte examens te laten

Wat doet het CBR om dit te voorkomen?
Op een aantal locaties zijn professionele beveiligers ingezet en zijn er zelfs detectiepoorten paraat. Sommige locaties hebben dit permanent en het CBR zet ook mobiele detectiepoorten in. Examenvragen kunnen zo worden beschermd tegen diefstal, maar ook de 'voorleesfraude' wordt zo bemoeilijkt. Met een extra handscanner kun je nog extra onderzocht worden.